Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea din viața noastră cotidiană, legată strict de mediul online; Ce este cyberhondria

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea din viața noastră cotidiană, legată strict de mediul online; Ce este cyberhondria

În domeniul psihologiei cibernetice cyberhondria este anxietatea indusă ce se poate exacerba în timpul căutării online a oricărei probleme de sănătate!

Acest termen a fost folosit pentru prima dată în 2001 într-un raport BBC NEWS și a fost popularizat mai târziu în Journal of Neurology and Psychiatry și susținut într-un studiu de 2 cercetători de la Microsoft, R. White și E. Horvitz. Aceștia au descris fenomenul generat de noua tehnologie sub titulatura de CYBER EFECT.

Ce știm noi despre anxietate este că cuprinde o gamă variată de emoții-frică, îngrijorare, furie, spaimă, panică, isterie, groază.

Cuvântul a exacerba în acest context se referă la o axă ce începe cu chestiuni comune, obișnuite și ajunge la probleme mult mai serioase.

De exemplu, dacă vei căuta online dureri de stomac, de gât etc, te trezești prins și înspăimântat de descrierile cancerului de stomac sau gât, esofag etc. Ce se întâmplă? Anxietatea crește și ea.

Cât de serioasă este cyberhondria? Gândiți-vă la tulburările psihosomatice ca la un continuum.

Ce sunt tulburările somatoforme? Sunt simptome fizice pentru chestiuni medicale pentru care nu există o bază organică. O preocupare exagerată pentru starea de sănătate, practic nu e nevoie de tratament medical, dar oamenii merg la medic pentru a se liniști emoțional. E vorba de anxietate de sănătate. Persoanele cu anxietate de sănătate au temeri și convingeri bazate pe interpretări greșite ale SEMNALELOR DATE DE CORP. Uneori poate interfera cu buna funcționare profesională, personală și activitățile libere.

Cei doi cercetători White și Horvitz în studiul lor, susțin că există o relație directă dintre căutările medicale online și incidența crescută a anxietății legate de sănătate.

Au analizat 10 mii de pagini web, din 40 de milioane selectate.

Deci, în concluzie: ”Web-ul are potențial de a amplifica îngrijorarea persoanelor care sunt, în general, mai puțin anxioase sau nu au nicio pregătire medicală mai ales când căutarea pe internet este folosită ca o procedură de diagnosticare”.

Căutările medicale pe net nu fac decât să sporească anxietatea, ceea ce duce la un cerc vicios și te trage într-o vâltoare a panicii și groazei.

Mergând mai departe la ceea ce numim anxietate de sănătate, ajungem la ceva foarte familiar, la IPOHONDRIE.

Ce înseamnă să fii ipohondru? Preocupare extremă pentru sănătate ce distrage atenția, schimbă funcționalitatea și persoana este ferm convinsă că are o problemă gravă de sănătate. Persoanele au simptome fizice cărora nu li se pot identifica o altă cauză decât propria lor minte.

Studiile arată că între 4 până la 9% din populație suferă de această afecțiune.

Tulburarea se regăsește în egală măsură atât la femei cât și la bărbați. Se manifestă atât din cauze genetice cât și dobândite din familie, comportament învățat acasă.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Negativitatea în viața noastră cotidiană; Cum o eliminăm, recomandări folositoare


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu