Share
Piața de mașini rulate: chilipirurile auto de lux sunt, de fapt, epave de lux

Piața de mașini rulate: chilipirurile auto de lux sunt, de fapt, epave de lux

Potrivit celui mai recent studiu publicat de  pe inspectorauto.ro  – platforma online de verificare a istoricului  auto (inclusiv daune), 12% din cele peste 1000 de maşini verificate la cererea clienţilor în 2018 au fost găsite ca fiind daună totală. În plus, pentru o maşină  a rezultat o medie de 3,7 daune, valoarea unei daune fiind de 4.072 lei (880 euro). Ceea ce înseamnă o daună medie pe mașină de 3256 de euro.

În cazul unei daune totale, asiguratorii  evaluează mașina şi o vând la licitaţie pe un site al companiei de asigurări. Unii le cumpără pentru piese de schimb, alții le repară. Cert e că societăţile de asigurări nu sunt dispuse a cheltui și cu depozitarea epavelor, așa că încearcă să scape cât mai repede de ele.

De regulă, daunele totale se întâlnesc în cazul polițelor de asigurare CASCO, adică al mașinilor care au mai puțin de cinci ani de exploatare și, cel mai adesea, puțini km parcurși. În momentul în care dauna ajunge la 70-75%, societatea de asigurare poate considera că mașina e daună totală şi o vinde cu 20-25% din valoarea autoturismului.

Astffel de chilipiruri vânează samsarii, orientându-se spre mărcile de vârf de pe piață. De pildă anul trecut, cei de la inspectorauto.ro au identificat 13 maşini BMW X6 ”daună totală”, pe care românii erau cât pe ce să le cumpere, dacă nu aveau inspirația de a le verifica istoricul.

Samsarii iau mașinile-epave și le repară superficial la service-uri obscure, cu costuri minime.  Folosesc piese din dezmembrări, maschează sau cârpesc superficial unele piese care nu sunt la vedere. În aceste condiții își permit să pună o marjă de profit  considerabilă, dar să și vândă semnificativ sub prețul pieței. Au toate atuurile pentru a-și găsi rapid clienți:  mărci de prestigiu, mașini cosmetizate ca să fure ochiul, număr mic de km parcurși, an recent de fabricație și preț irezistibil. Desigur, samsarii omit să spună că mașina a avut daună – darmite daună totală -, ba o prezintă ca impecabilă, deseori apelând la povestea cu unicul proprietar care era o bătrânică și nu circula prea mult.  În aceste condiții, samsarii vând foarte repede ”chilipirurile”, după care  se prezintă la alte licitații ale firmelor de asigurări de la noi, pentru a lua alte daune totale. Aceasta e principala lor sursă de „aprovizionare”, deși mai cumpără epave și din străinătate.Una peste alta, maşini cu caroserii şubrede, sudate şi înnădite, cu defecţiuni la sistemul de direcţie sau de frânare, care pun în pericol viața cumpărătorilor de bună credință, dar și a celorlați participanți la trafic, ajung pe drumurile românești, fără ca să poată fi oprite în mod legal. Deocamdată.

Specialiştii din domeniul auto susțin că legislația ar trebui să dea Registrului Auto Român (RAR) competența  – ba chiar  și obligaţia  – de a verifica maşinile care sunt daună totală sau care au avarii majore și să decidă care pot fi reparate și readuse în circulație și care nu. Acest lucru ar putea fi făcut, trecând o menţiune pe cartea de identitate a vehicului sau în bazele de date ale autorităţilor.

”Ne-am gândit să definim anumite zone critice ale autovehiculului în ceea ce priveşte structura de rezistenţă a acestuia. Vom defini natura anumitor deformări care pot fi admise sau care nu pot fi admise în acele zone critice. Ne vom gândi la evaluarea, cel puţin din punct de vedere geometric a aliniamentului şi a configuraţiei structurii de rezistenţă, încât aceasta să fie adusă la parametrii de dinainte de accident” – a  confirmat  de directorul tehnic al RAR, Cristian Bucur.

Dar până se va adopta vreo reglementare în acest sens, fiți cu ochii în patru când cumpărați o mașină second-hand. Mai ales „chilipirurile” de lux!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu