Share
Biatlonul de la Băiuț și începuturile acestui sport în România

Biatlonul de la Băiuț și începuturile acestui sport în România

Biatloniști la Băiuț înaintea festivității de premiere. În rândul din spate, al patrulea din stânga domnul Boritz Bela organizatorul competiției. Sursă foto Zavalski Ildiko

Sporturile de iarnă sunt foarte iubite de majoritatea celor cărora le place mișcarea în aer liber. Aceste sporturi depind de zăpadă, care este tot mai rară datorită schimbărilor climatice.

Cel mai cunoscut sport de iarnă este bineînțeles schiul, dar și altele ca sania, bobul, patinajul etc.

Băiuțul este una din localitățile cu cele mai multe precipitații atmosferice din țară, care în perioada iernii se transpune în zăpadă.

Zăpada multă a adus cu sine și pasiunea locuitorilor pentru aceste sporturi de iarnă. Am scris despre pasiunea pentru schi al celor de aici, dar și despre lenker sau sania cu volan.

Puțini știu în schimb că la Băiuț s-a practicat și biatlonul, un sport care combină schiul fond cu tirul.

Biatlonul are origini scandinave fiind practicat prima dată în Norvegia, apoi mai târziu, în anul 1924, fiind prezentat ca și sport demonstrativ la Jocurile olimpice de iarnă de la Chamonix.

Abia în anul 1960 devine oficial sport olimpic fiind inclusă în competițile de la Olimpiada din Squaw Valley din Statele Unite ca probă masculină iar mai apoi în 1992 în Franța și ca probă feminină.

               Biatlonist la Olimpiada de iarnă din anul 2002 din SUA

La noi în țară tot în jurul anului 1920 o formă de biatlon a fost introdusă în cadrul armatei ca și antrenament la vânătorii de munte.

Ca și sport de competiție este consemnată câștigarea unei medalii de către sportivul Gheorghe Vilmos din România la Olimpiada de iarnă din anul 1964 de la Innsbruck, Austria.

La Băiuț prima competiție de biatlon are loc în ianuarie 1956! A fost organizată de către Boritz Bela, un armean cu multiple veleități artistice (pictură, muzică), dar nu numai și care era o personalitate foarte respectată de către întreaga comunitate.

A promovat sportul în general, dar mai ales cel de iarnă din pricina zăpezilor abundente în zonă.

După câștigarea titlului de vicecampioană națională la schi alpin în anul 1954 a unei sportive din localitate, domnul Boritz introduce și schiul fond ca și sport în localitate, culminând cu competiția de biatlon în anul 1956.

Concursul de biatlon se desfășura pe Valea Tocilei, localnicii fiind foarte implicați în organizare, marcarea traseului, realizarea țintelor.

După fiecare competiție avea loc o festivitate de premiere urmată binențeles de o petrecere.

Nu dorim să inducem ideea că prima competiție de biatlon din România a avut loc la Băiuț, dar cu siguranță a fost una dintre primele care au avut un caracter sportiv ocupând astfel un binemeritat loc în istoria acestui sport în România. Un sport complex care îmbină efortul cu concentrarea și calmul, o combinație care necesită multă măiestrie.

Un aspect important care trebuie menționat este faptul că relieful care îl găsim în comună cu spații largi și drumuri nu foarte abrupte se califică pentru practicarea acestui sport.

Un alt sport care câștigă tot mai mulți adepți în occident este Snowshoeingul (mersul cu palete pe zăpadă) și care a existat cândva și la Băiuț, bunicii noștrii confecționându-l din bețe elastice prinse cu sfoară, folosindu-l pentru a ajunge în locuri mai neumblate, și care ar putea deveni un sport nou organizat în localitate.

Snowshoeing Race – sursa foto Korea.net

                            

                                Rachete de zapadă – mijloc de secol XX

Așa cum scriam la începutul articolului datorită schimbărilor climatice zăpada la nivel planetar devine tot mai rară sau de scurtă durată, pentru localitatea Băiuț, această zăpadă devine un important capital și un punct de atracție pentru sportivi, turiști și investitori, un amanunt pe care puțini l-ar fi putut intui acum 50 de ani.

Băiuț – La capătul lumii – Locul unui nou început!

 

Walter ÜBELHART 

 

 

Citește și

Tăul Negru de la Băiuț – de la plante carnivore și orhidee la călăreții de dragoni


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu