Share
Un apel la solidaritate din nordul Maramureșului: Biserica Ortodoxă Apșa de Mijloc, bijuterie arhitecturală din 1428, necesită urgent o reabilitare

Un apel la solidaritate din nordul Maramureșului: Biserica Ortodoxă Apșa de Mijloc, bijuterie arhitecturală din 1428, necesită urgent o reabilitare

Un apel la solidaritate din nordul Maramureșului: Biserica Ortodoxă Apșa de Mijloc, bijuterie arhitecturală din 1428, necesită urgent o reabilitare

Într-o țară aflată în război, este destul de dificil ca atenția autorităților să se îndrepte către grijile punctuale ale unor comunități. Așa se întâmplă și în Apșa de Mijloc, localitate aflată în Maramureș, dar în Ucraina, unde biserica monument istoric are nevoie urgentă de reabilitare, pentru a mai fi salvată.

„Lemn bun de foc”! Asta riscă acum să ajungă cea mai veche biserică din lemn maramureșeană, aflată pe malul drept al Tisei, care datează din anul 1428, adică de… 595 ani! Colectivitarea ortodoxă din Apșa de Mijloc, localitatea în care se află valorosul lăcaș de cult, a încercat să atragă fonduri pentru reabilitare, dar în prezent au ajuns doar promisiuni, nimic concret.

Până una alta, oficialii parohiei au emis un apel către credincioși, rugându-i să vină în sprijinul lăcașului de cult. Părintele Iurii Alb a rugat pe cei cu sufletul mare să ajute parohia cu o copertină, mai precis cu 5 bucăți de prelată, pentru ca biserica din lemn, datând din anul 1428, să fie scutită de ploi și de zăpadă, pe timpul iernii, pentru a nu fi afectată și mai tare decât este în prezent. Iar oamenii cu sufletul mare s-au mobilizat. Zilele acestea, biserica a fost învelită cu acele copertine, pentru a fi protejată pe timp de iarnă. Dar ce va fi mai încolo? Biserica ar avea nevoie de fonduri pentru reabilitare. Poate statul român ar putea veni cu soluția!… Întrucât, vorbim despre o comunitate românească. De credincioși ortodocși maramureșeni!…

Apșa de Mijloc (în ucraineană Середнє Водяне (Seredne Vodiane), în maghiară Kösépapsa) este o localitate din Ucraina din dreapta Tisei, în Maramureșul Istoric. Localitatea este atestată documentar din anul 1406. Populația este preponderent românească. În anul 2001, populația localității era de 6.781 locuitori, din care 6.768 români (97,5%). Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Apșa de Mijloc era vorbitoare de română (98,62%), existând în minoritate și vorbitori de alte limbi. Prima școală în limba română a fost înființată aici în 1789. Are două monumente istorice: Biserica de lemn, construită în 1428 și Biserica din deal cu hramul Sfântului Nicolae, construită în 1776. Imediat după izbucnirea acestui război nedrept, parohiile ortodoxe române s-au desprins de Patriarhia Ortodoxă a Moscovei. Biserica de lemn, construită în anul 1428, ar avea nevoie de reabilitare. Dacă doriți și puteți să ajutați, este deschis acest cont bancar 4246001003774191 la Private Bank din Ucraina! Totodată, cei care doresc să întindă o mână de ajutor sunt rugați să ia legătura cu ONG Izvorul, adresa sat Apșa de Mijloc, strada Traian 12 sau la telefon +380968479494.

C.Ț.

Citește și

Exclusiv DirectMM: În Apșa de Mijloc, Maramureș: Parohia ortodoxă, din Ucraina, cu credincioși maramureșeni, un apel, de a salva biserica din 1428!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu