Elevii Școlii Populare de Artă Baia Mare vă invită la spectacolul de final de an - 1 oră în urmă
Procesiune de Rusalii în Baia Mare - 2 ore în urmă
Concert special de muzică clasică în aria protejată maramureșeană Bavna: Vor fi prezenți artiști de marcă, sub egida Academiei Române azi, 5 iunie! - 3 ore în urmă
Atelier special de 1 Iunie în Maramureș: Ziua Copilului a adus în Baia Mare mai multe activități, cu voluntarii specializați ai Serviciului Maltez! - 3 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, luni, 5 iunie - 15 ore în urmă
Mihaela Ardelean din Vadu Izei a obținut marele trofeu al Festivalului-Concurs Național de Muzică Populară „Folclorul copilăriei pe meleaguri maramureșene” - 19 ore în urmă
În Baia Mare se va desfășura ediția XXIX a Festivalului Internațional de Artele Spectacolului „Atelier” - 19 ore în urmă
Ziua Copilului a fost sărbătorită cu mare fast în Suciu de Sus; Peste 1.200 de persoane au luat parte la eveniment - 19 ore în urmă
Dorel Topan, „Artistul Anului 2023”, expune la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare - în urmă
În Groși va avea loc „Danț la șură cu lătureni” - în urmă
Exclusiv DirectMM: În Apșa de Mijloc, Maramureș: Parohia ortodoxă, din Ucraina, cu credincioși maramureșeni, un apel, de a salva biserica din 1428!
Exclusiv DirectMM: În Apșa de Mijloc, Maramureș: Parohia ortodoxă, din Ucraina, cu credincioși maramureșeni, un apel, de a salva biserica din 1428!
„Lemn bun de foc”! Asta riscă acum să ajungă cea mai veche biserică din lemn maramureșeană, aflată pe malul drept al Tisei, care datează din anul 1428, adică de… 595 ani!
Colectivitarea ortodoxă din Apșa de Mijloc, localitatea în care se află valorosul lăcaș de cult, a încercat să atragă fonduri pentru reabilitare, dar în prezent au ajuns doar promisiuni, nimic concret.
„Lemn bun de foc”…
„Cu riscuri mari și asumate, ONG Izvorul din localitatea Apșa de Mijloc dorește să salveze, prin restaurare, cea mai veche biserică din lemn de pe malul drept al Tisei, care se află într-o stare degradabilă și care are nevoie de intervenții. Biserica are hramul Sfântul Nicolae și este datată istoric la 1428! Sperăm să ajungă mesajul nostru la oameni cu credință și români adevărați! Altfel, în curând, având în vedere actuala situație din Ucraina, va ajunge o grămadă de lemn bună pentru foc. Este un strigăt și nu o rugăminte!”, arată, emoționant, pentru DirectMM.ro preotul paroh Iurii Alb.
Un apel la solidaritate
Dacă doriți și puteți să ajutați, este deschis acest cont bancar 4246001003774191 la Private Bank din Ucraina! Totodată, cei care doresc să întindă o mână de ajutor sunt rugați să ia legătura cu ONG Izvorul, adresa sat Apșa de Mijloc, strada Traian 12 sau la telefon +380968479494.
Acest apel este unul deosebit de important pentru colectivitatea românească aflată în regiunea Maramureșului Istoric, de-a dreapta Tisei, acum, cumva, izolată, fără sprijin, în contextul războiului din țara vecină.
Istoria maramureșeană din Ucraina
Apșa de Mijloc (în ucraineană Середнє Водяне (Seredne Vodiane), în maghiară Kösépapsa) este o localitate din Ucraina din dreapta Tisei, în Maramureșul Istoric. Localitatea este atestată documentar din anul 1406. Populația este preponderent românească. În anul 2001, populația localității era de 6.781 locuitori, din care 6.768 români (97,5%). Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Apșa de Mijloc era vorbitoare de română (98,62%), existând în minoritate și vorbitori de alte limbi. Prima școală în limba română a fost înființată aici în 1789. Are două monumente istorice: Biserica de lemn, construită în 1428 și Biserica din deal cu hramul Sfântului Nicolae, construită în 1776. Imediat după izbucnirea acestui război nedrept, parohiile ortodoxe române s-au desprins de Patriarhia Ortodoxă a Moscovei. Biserica de lemn, construită în anul 1428, ar avea nevoie de reabilitare. SĂ FIM ROMÂNI ADEVĂRAȚI!
C.Ț.