Share
Târnosirea bisericii Parohiei Ortodoxe Mesteacăn; Aceasta a primit și al doilea hram – „Înălțarea Domnului” (FOTO)

Târnosirea bisericii Parohiei Ortodoxe Mesteacăn; Aceasta a primit și al doilea hram – „Înălțarea Domnului” (FOTO)

În duminica a IV-a după Sfintele Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica Parohiei Ortodoxe Mesteacăn și a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a dăruit bisericii și al doilea hram – „Înălțarea Domnului”.

Slujba de târnosire, începută înainte de ora 9:00, este de departe cel mai mare eveniment al acestei comunităţi din Chioar, prin ineditul şi importanţa lui, o astfel de sărbătoare având loc aici cu mult înainte de mijlocul secolului al XIX-lea, la vechea biserică a satului, deoarece acest sfânt locaş a fost ridicat între anii 1840-1842, deci „a prins” Revoluţia de la 1848 din Transilvania, Unirea Principatelor Române de la 1859, Războiul de Independenţă de la 1877, Marea Unire de la 1918 şi cele două Războaie Mondiale.

Era o performanţă deosebită pentru acei ani, când, fără beton şi mecanizare deosebită, folosind doar tracţiunea animală pentru transportul materialelor, piatră şi lemn, să ridici un sfânt locaş de închinare în doar doi ani, lucru care şi acum se întâmplă cu greu atât de repede. Şi vorbim de o comunitate de doar 100 de familii, de sacrificiu enorm şi o hărnicie debordantă.

Aşadar, după 180 de ani de la zidire şi darea spre folosinţă liturgică, biserica a fost târnosită după toate regulile canonice ale Ortodoxiei, prin punerea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire (Hrisovului), a icoanelor Sfinţilor Apostoli Matei, Marcu, Luca şi Ioan, a miruirii sfântului locaş de închinare cu Sfântul şi Marele Mir, în exterior şi interior (a Sfântului Altar, a Sfintei Mese, a Proscomidiarului, a Catapetesmei şi a întregii picturi) şi oficiarea, după tipic, a rugăciunilor de târnosire, ceea ce a creat o mare bucurie credincioşilor de aici. Pe Sfânta Masă au fost aşezate Sfântul Antimis, Sfânta Evanghelie, două cruci de binecuvântare, Sfântul Chivot şi candela.

Pe parcursul târnosirii Sfintei Mese, Preasfinţitul Părinte Iustin a explicat toate etapele sfinţirii, făcând cateheza celor prezenţi, pentru ca să conştientizeze credincioşii importanţa acestui act de cea mai mare sfinţenie.
​Slujba de târnosire a fost necesară pentru că în biserică s-au efectuat mai multe lucrări de înfrumuseţare şi mentenanţă, de ergonomie şi bună funcţionare.

Astfel, s-au executat următoarele lucrări: drenajul de jur-împrejurul bisericii; construirea unui altar de vară; alimentarea cu apă a locașului de cult; montarea unei centrale termice; confecționarea și înlocuirea stranelor și a scaunelor; construirea unui lumânărar; montarea unor porți în stil maramureșean la cele două intrări ale sfântului locaș; pictarea întregii biserici în tehnica tempera; pavarea curții; reamenajarea Sfântului Altar și zidirea Sfintei Mese; placarea cu piatră a fundației și a unor alei; montarea a două troițe de lemn; înlocuirea candelabrelor vechi cu altele noi; executarea a patru icoane în tehnica mozaic la intrarea în locașul de cult; vopsirea acoperișului și înlocuirea jgheaburilor; refacerea exteriorului bisericii, precum și alte lucrări, toate executate sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Mircea Vasile Lung, sprijinit cu jertfă și dăruire de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Sorin Hosu. Noua pictură a bisericii a fost realizată de pictorul bisericesc Marius Cioran. Toate cheltuielile au fost suportate de dreptcredincioșii Parohiei Mesteacăn, de Asociația Composesorală Mesteacăn-Pășune, alături de alți binefăcători.

Cu ocazia târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dăruit bisericii și cel de-al doilea hram: „Înălțarea Domnului”.
​Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar şi eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, Pr. Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Paul, de la Domeniul Teologie Ortodoxă a Centrului Universitar „Nord” Baia Mare, Pr. Mircea Vasile Lung, paroh, Pr. Marian Panici din Valea Chioarului, Pr. Gabriel Leş din Curtuiuşu Mare, Pr. Iuliu Filip din Duruşa, Pr. Ionuţ Lupşa din Fericea, Pr. Andrei Cucu din Vărai, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Ionuţ Todorca, consilier eparhial cultural, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului și Diac. Lucian Burnar, secretar eparhial.

O vreme plăcută, cu nori blânzi şi puţine picături de ploaie, i-a însoţit pe preoţii slujitori în Alarul de Vară al bisericii şi pe credincioşii din curtea interioară a sfântului locaş de închinare, creând a atmosferă calmă şi liniştită, frumoasă şi bineprimitoare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la Chinonic a cântat două frumoase pricesne cunoscuta interpretă de piese religioase şi muzică populară Ana Hosu, fiică a satului.

Între cele 100 de familii de credincioşi din comunitatea eminamente ortodoxă din Mesteacăn s-au aflat şi foarte mulţi musafiri sosiţi de prin satele apropiate ca să se roage împreună cu Întâistătătorul locului şi soborul, fii ai satului, toţi îmbrăcaţi în frumoasele lor costume chiorene.

​Bogatul cuvânt de învăţătură al Preasfinţitului Părinte Iustin s-a referit la perioada în care Mântuitorul a propovăduit noua învăţătură, la procesiunile pe care le făcea Mântuitorul de paştile iudaice la Ierusalim, despre scăldătoarea Vitezda şi întrebuinţarea ei în vremea Mântuitorului, descoperită de arheologi ca existentă în realitate, despre situaţia vindecării miraculoase pentru cei ce intrau primii în apa ei şi despre slăbănogul care era de mulţi ani singur şi spera ca cineva să-l pună primul în scăldătoare ca să se vindece şi el ca şi alţii, iar apoi despre vindecare miraculoasă pe care acesta o primeşte de la Mântuitorul şi ce a urmat după aceea.

„Să reţinem faptul că Dumnezeu, Care ne-a zidit, Care ne ţine în viaţă, Care ne dă sănătate și ne ajută să ne trezim, ne ajută şi ne binecuvintează şi chiar ne izbăveşte din mâinile celor care vor să ne facă rău, dacă suntem oameni corecţi şi drepţi. Dumnezeu ne trimite, la momentul protrivit, harul, lumina, binecuvântarea şi darurile Sale”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Pentru efortul depus, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a hirotesit pe părintele paroh Mircea Vasile Lung întru stavrofor, cu dreptul de a purta Sfânta Cruce, deoarece în mai puţin de cinci ani, doar cu sprijinul credincioşilor de aici, a făcut atâtea lucruri minunate pentru această biserică, „pentru o sută de ani de acum în colo” şi l-a felicitat în faţa mulţimii de credincioşi, iar Consiliul Parohial, Comitetul Parohial şi Composesoratul Mesteacăn Păşune au fost distinşi cu Diploma Anului Omagial.

Părintele paroh Mircea Vasile Lung a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană cu Sfântul Iosif Mărturisitorul, care se va păstra în Muzeul Episcopiei, şi un coş cu flori, drept mulţumire pentru prezenţa azi în mijlocul credincioşilor din această parohie, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu