Share
RCA 2022. Tarifele de referință pentru asigurarea auto. Șoferii care vor plăti mai mult

RCA 2022. Tarifele de referință pentru asigurarea auto. Șoferii care vor plăti mai mult

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, miercuri, tarifele de referință pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), valabile pentru următoarea jumătate de an, acum arată stirileprotv.ro.

Cele mai mari creșteri în luna august, față de februarie, sunt la categoria de vârstă sub 30 de ani, unde tariful a urcat cu 13-23% față de februarie. Potrivit datelor publicate de ASF, un șofer cu vârsta sub 30 de ani va trebui să plătească 1.532 lei pentru un motor cu capacitate cilindrică a motorului sub 1200 cmc. La această categorie de vârstă, tarifele ajung la 4.140 de lei la un vehicul de peste 2.500 cmc.

Cele mai mici creșteri sunt la categoria de vârstă de peste 60 de ani pentru vehicule cu motor de 2.001-2500 şi peste 2500 cmc, unde creşterile sunt de 3,5% respectiv 1,5%. Tarifele de referință RCA publicate de ASF sunt orientative. Companiile de asigurări pot stabili tarifele în funcție de criterii proprii, cum ar fi istoricul șoferului, astfel că cei care produc daune în trafic pot plăti mai mult pentru asigurare. Pe de altă parte, șoferii care nu au fost implicați în accidente pot fi recompensați, prin sistemul Bonus-Malus.

„Tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în piaţă. Estimarea tarifelor de referinţă, care utilizează formula de calcul definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizează pe baza datelor statistice referitoare la piaţa asigurărilor RCA, în speţă date istorice referitoare la poliţele de asigurare şi daunele aferente, de la toate societăţile de asigurare autorizate şi reglementate de ASF şi de la o sucursală care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, care practicau asigurări RCA la data de referinţă”, arată reprezentanții ASF, potrivit Agerpres. Perioada de referinţă pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referinţă, a factorilor de încărcare şi a tarifului de referinţă (sau prima brută de referinţă) este reprezentată de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referinţă, iar tarifele de referinţă sunt calculate pentru clasa de Bonus/Malus B0, mai arată sursa citată în acest articol. Iată raportul ASF AICI!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu