Share
„Marșul pentru Viață” se organizează în Baia Mare și anul acesta; Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin

„Marșul pentru Viață” se organizează în Baia Mare și anul acesta; Mesajul Preasfințitului Părinte Iustin

„Marșul pentru Viață” se organizează în Baia Mare și anul acesta. Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis un mesaj despre importanța acestei activități.

Îl redăm integral:

„În fiecare an, de Praznicul Împărătesc al Bunei-Vestiri sau în preajma acestei sărbători, creștinii care o cinstesc pe Maica Domnului ca Maica Vieții, dar și creștinii din toată lumea organizează „Marșul pentru viață”. De ce în luna martie, atunci când este sărbătoarea Bunei-Vestiri închinată acestui moment unic din istoria mântuirii neamului omenesc?

Pentru că, Fecioara Maria este Născătoarea Fiului lui Dumnezeu care S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din preacurat trupul ei, și S-a făcut Om adevărat și Dumnezeu adevărat. Prin nașterea Lui din Fecioară, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a proclamat viața omenească ca fiind un dar divin suprem, dăruit omului de Dumnezeu Creatorul la zidirea lui după chipul și asemănarea Sa. „Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie. Și Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți” (Facere 1, 27-28).

Din acest punct începe „povestea de iubire” între Dumnezeu și oameni și povestea de iubire binecuvântată de Dumnezeu dintre bărbat și femeie care, în proiectul lui Dumnezeu, deveneau copărtași la perpetuarea și dăinuirea vieții pe pământ. Eva însemnează „viața”. Este maica vieții pe pământ prin aducerea pe lume de fii și fiice, urmași ai lui Adam.Prin Maica Domnului, „a doua Evă”, întreg neamul omenesc a fost renăscut din nou prin Iisus Hristos și după chipul lui Hristos devenind „făptură nouă” omul nou având menirea și primind partea prin harul Sfântului Duh de a redeveni „omul lui Dumnezeu” după chipul Său.

Noi, creștinii, învățăm din fragedă copilărie că Biserica lui Hristos a fost și este ocrotitoarea vieții. Naște și crește viața în familie – „biserica cea mică”, o binecuvintează și o sfințește, o crește, zidindu-o și temeluind-o pe poruncile lui Dumnezeu și pe lumina Evengheliei lui Hristos – „Lumina Lumii” și viața vieții noastre.

Biserica lui Hristos care a răspândit în lume adevărul Evangheliei la toate neamurile, după ieșirea ei din întunericul catacombelor luminat de viața sfântă a primilor martiri creștini, a făcut să strălucească cu raze de fulger Crucea și Învierea lui Hristos, libertate Bisericii și creștinilor se datorează unei femei. Vine mama, soția, Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin, primul împărat creștin care, prin Edictul de la Milan din anul 313, dă libertate deplină creștinilor din întreg Imperiul său cu capitala la Constantinopol.

El a oficializat Duminica ca și zi de sărbătoare legală imperială și el a desființat sclavia și pedepsele cu moartea. Deci, aceste roade ale unei lumi care începea să devină civilizată și să prețuiască ființa umană în alt mod, își au izvorul în Evanghelie și în Scriptură.

Biserica lui Hristos, prin hotărârile Sfinților Părinți, a numit-o pe Maica Domnului „Teotokos” adică „Născătoare de Dumnezeu”, Împărăteasa Cerului și a Pământului, așezându-o pe tron alături de Fiul Său și Dumnezeu.
Niciodată în istoria omenirii o femeie nu a fost așezată pe un astfel de piedestal, cinstită și omagiată ca și maica vieții. Creștinismul a declarat că femeia este egală cu bărbatul, și, mai mult decât atât, femeia mamă naște pruncii care sunt purtați în pântecele ei, „primul Rai” pământesc, și prin asumarea ei responsabilă și jertfelnică, plină de iubire și în deplină armonie cu Dumenezu, care este stăpânul vieții și al morții.

Iată de ce Biserica lui Hristos promovează și apără viața ca dar al lui Dumnezeu!
Cine să apere pruncii nenăscuți de crimele care se fac cu fiecare avort și cine să lupte pentru dreptul la viață a fiecărui copil nenăscut? – dacă nu, Biserica creștină în care Hristos e prunc – Hristos în familie – Hristos învățător – Hristos vindecător – Hristos pătimitor prin Cruce – Este Hristos Mântuitorul lumii și salvatorul umanității.

Hristos a zis: „Lăsați copii să vină la mine și nu-i opriți”. Oare nu ne putem gândi că S-a adresat celor din pântecele mamei lor și deci, S-a adresat tuturor mamelor să nu-i oprească pe pruncii lor zămisliți să vină în lume, să vadă lumina și frumusețea ei; și s-a realizat prin Lumina Evangheliei și pe Hristos – Lumina lumii în viața lor – devenind ei înșiși lumina și sporirea luminii prin viața lor creștină.

Fiecare copil zămislit în pântece este un proiect al lui Dumnezeu unic și irepetabil realizat în parteneriat cu omul. Împiedicarea venirii pe lume a unui copil nenăscut înseamnă distrugerea unui proiect divin care nici nu ne putem imagina ce destin și ce misiune are de la Dumnezeu de îndeplinit pe pământ.

Poate… un savant, un mare binefăcător sau om de știință care ar fi dus lumea la bine cu un pas înainte, un mare doctor fără de arginți, un mare compozitor sau scriitor, un păstor de suflete pilduitor și, de ce nu, un sfânt pe pământ și un om al lui Dumnezeu care să ajute și să salveze lumea prin viața lui sfântă și rugăciune neîncetată.
Toate acestea sunt înțelesuri pe care sunt îndatorate femeile-mame să și le pună și să nu uite responsabilitatea ce o au pentru neam, biserică, țară și umanitate și perspectiva vieții pe pământ.

Cântarea inspirată spune atât de frumos, dar și înfricoșător:
„Mamă, nu uita, nu uita datoria ta! Nu uita răspunsul tău, către Dumnezeu!”

Organizând și în anul acesta „Marșul pentru viață”, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, prin Sectorul Teologic-Educațional și activități cu tineretul vă cheamă la această procesiune care celebrează în chip solemn viața și care va începe în 23 martie, la ora 15:00, în Piața Revoluției din Baia Mare și se va finaliza în incinta Catedralei Episcopale cu un moment de rugăciune și câteva luări de cuvânt a celor implicați în desfășurarea acestui eveniment.

Marșul pentru Viață se va organiza și în alte orașe din Episcopia noastră: în municipiul Satu Mare și în municipiul Sighetul Marmației de asemenea – în 23 martie, iar în orașul Vișeu de Sus, în 25 martie – de Sărbătoarea Bunei Vestiri.
Programul desfășurării acestora și traseele vor fi publicate pe paginile de socializare ale fiecărui Protopopiat.
Protopopiatele noastre au anunțat și organizarea unor acțiuni filantropice, dezbateri, conferințe tematice, iar Asociația ASCOR desfășoară o intensă campanie de promovare a donării de sânge. Asociația „Mironosițele Femei”, precum și alte Asociații au anunțat de asemenea diferite inițiative de activități cu caracter filantropic și social.

Vă așteptăm să vă alăturați nouă – tineri și vârstnici, părinți și copii dascăli de teologie, elevi seminariști și studenți teologi, păstori de suflete și credincioși, să purtăm cu nădejde lumina vieții aprinsă din „Lumina lui Hristos care luminează tuturor!”
Dumnezeu-Tatăl, Hristos, Fiul Său și Dumnezeul nostru și Maica Domnului, Ocrotitoarea României, să binecuvinteze și să primească gândul, rugăciunea și mărturisirea noastră, așezând-o la temelia Neamului Nostru Românesc cel de Hristos iubitor, spre dăinuirea, nemurirea și veșnicia lui. Amin!

Baia Mare,
14 martie 2024
† Iustin
Episcopul Maramureșului și Sătmarului”,

Citește și

„Marș pentru Viață” în Sighetu Marmației și Vișeu de Sus; Când va avea loc

Cu dorința unui viitor: Marșul pentru viață și familie pe străzile din Baia Mare! Cuvântul PS Părinte Iustin, despre importanța acestei activități!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu