Share
Meșteșug: Tănase Burnar din Săcel duce tradiția olăritului mai departe

Meșteșug: Tănase Burnar din Săcel duce tradiția olăritului mai departe

Olăritul este un meșteșug practicat de mii de ani. În Maramureșul istoric, familia Burnar din Săcel este cea care duce tradiția mai departe.

Tănase Burnar a moștenit această îndeletnicire de la tatăl său (care tot așa a fost moștenită de-a lungul generațiilor), iar cuptorul din atelierul de olărit este vechi de aproximativ 500 de ani.

„Doar stați și vă gândiți câte oale au fost arse în acel cuptor. Am aflat și mai multe detalii despre tehnica de lucru moștenită de la Dacii Liberi din Maramureș. Mă bucur că mai avem încă astfel de oameni, care își respectă tradiția, moștenirea de familie și o duc mai departe” – precizează Denis Năsui, președintele Asociației Tradiții și Meșteșuguri din Maramureș, cel care l-a vizitat recent pe meșter.

Anul trecut, prin intermediul Centrului Culturii Tradiționale Maramureș am aflat că tânărul Dumitru Tănase Burnar, fiul olarului Tănase Burnar, a revenit în satul natal după câțiva ani de absență, pentru a continua tradiția familiei. Își dorește să poată promova ceramica de Săcel și să îl învețe și pe fiul lui de 3 ani, pe care îl cheamă tot Tănase.

Atelierul, localizat în Săcel pe str. Valea Bistriței, nr. 362, precum și cuptorul care se află la subsol este deschis pentru vizitatori.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu