Share
Mesaj publicat de responsabili:În județul Maramureș autoritățile implicate fac apel la toți locuitorii! Evitați să vă mai ardeți miriștile!

Mesaj publicat de responsabili:În județul Maramureș autoritățile implicate fac apel la toți locuitorii! Evitați să vă mai ardeți miriștile!

Mesaj publicat de responsabili:În județul Maramureș autoritățile implicate fac apel la toți locuitorii! Evitați să vă mai ardeți miriștile!

De când s-a încălzit vremea pe timpul zilei, locuitorii județului Maramureș au dat startul curățeniei de primăvară. Problema este că utilizarea focului deschis, urmată de nesupravegherea lui, la care se adaugă și vântul puternic, dă naștere la incendii de vegetație uscată. Și sunt zilnic multe. Că arde o suprafață mică ar fi poate o problemă minoră la prima vedere, dar au ars deja hectare întregi de vegetație uscată din cauza inconștienței. Iar pompierii sunt permanent în alertă.

„Focul este dușmanul principal al pădurilor! Nu aprindeți miriștile! Tragem un semnal de alarmă cu privire la riscul ridicat de incendiu provocat de arderea miriștilor și a vegetației uscate. Flăcările se extind cu repeziciune spre păduri, depozite, locuințe, mistuind totul în calea lor. Este inacceptabil ca în secolul XXI, când există atât de multe metode de a curăța terenurile agricole, proprietarii preferă incendierea vegetației uscate. Pagubele produse sunt irecuperabile, pe lângă faptul că fumul este un factor poluator atât pentru sol, cât și pentru sănătatea noastră”, arată reprezentanții Direcției Silvice Maramureș.

„Facem apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate și le reamintim faptul că arderea vegetației uscate se face doar după obținerea permisului de lucru cu foc deschis și respectând măsurile de prevenire a extinderii incendiilor. În conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei. Totodată, conform prevederilor OUG nr. 195/2005, privind protecția mediului, sunt interzise arderile fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului, constituind contravenție și sancționându-se cu amenda de la 3000-6000 lei pentru persoanele fizice. De asemenea, eliminarea deșeurilor de orice fel prin incinerare este interzisă în conformitate cu prevederile OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și se sancționează cu amendă contravențională de la 10.000-20.000 lei pentru peroanele fizice”, arată reprezentanții ISU Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu