Share
Verificări în nord-vestul țării: Barajul Bodi-Mogoșa, declarat sigur în exploatare de Comisia Teritorială de Avizare Transilvania

Verificări în nord-vestul țării: Barajul Bodi-Mogoșa, declarat sigur în exploatare de Comisia Teritorială de Avizare Transilvania

Periodic, acumulările de apă din țară sunt verificate, din punct de vedere al documentației tehnice, de specialiști. Acum a venit rândul Lacului Bodi-Mogoșa să fie treacă prin etapa de analiză. A fost singura acumulare de apă din Maramureș analizată în cadrul acestei întâlniri. Ar trebui spus și că, din acest an, cabana de la Mogoșa și o bună parte din terenul din jur (evident, nu și lacul!), au proprietari noi. Ca atare, s-au realizat lucrări de reabilitare și modernizare a zonei și chiar s-au organizat unele evenimente cultural-artistice în aer liber, pe domeniul respectiv.

În perioada 29 – 30 septembrie 2020, Comisia Teritorială de Avizare Transilvania s-a întrunit în videoconferință pentru a evalua starea de siguranţǎ în exploatare a barajelor. Este a doua întâlnire din decursul acestui an. Comisia Teritorială Transilvania a analizat și avizat documentaţiile de evaluare a stǎrii de siguranţǎ în exploatare a barajelor de categorie C şi D (adică cele mai mici ca suprafață) de pe raza administrativǎ a patru Administraţii Bazinale de Apă: Someş-Tisa, Crişuri, Banat și Mureş.

“Au fost analizate și avizate 39 de documentaţii tehnice de expertiză pentru evaluarea stării de siguranță în exploatare a barajelor și a acumulărilor nepermanente. Din bazinul hidrografic Someș-Tisa au fost avizate din punctul de vedere al siguranței în exploatare: acumulările permanente Aruncuța și Berchieșu din județul Cluj, Bodi Mogoșa din județul Maramureș, Mujdeni și Oțeloaia din județul Satu Mare; acumulările nepermanente Bucovița, Făget și Prilog din județul Satu Mare”, a declarat Cristina Vădan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost avizat proiectul care cuprinde lucrările de reparații necesare pentru punerea în siguranță a acumulării permanente Glod din județul Sălaj. “Comisia Teritorialǎ Transilvania are ca scop analizarea și avizarea documentaţiilor de expertiză pentru: barajele care realizează retenţii permanente şi nepermanente de apă; depozite de deşeuri; lucrări hidrotehnice speciale, aflate în toate etapele de realizare şi de exploatare a acestora: proiectare, execuţie, exploatare, postutilizare, conservare sau dezafectare”, a mai arătat Cristina Vădan.

Concret, în Registrul Național al Barajelor din România (REBAR) sunt inventariate 518 lucrări pentru zona aferentă Comisiei Teritoriale de Avizare Transilvania. Este vorba, conform informațiilor oficiale făcute publice de specialiștii în domeniu, despre 411 baraje de retenție; 74 iazuri de decantare/depozite de deșeuri; 33 lucrări hidrotehnice speciale, au mai explicat reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, care coordonează și activitatea în Maramureș.

DirectMM.ro

Citește și

Frumusețile Maramureșului: Au început reabilitările la Mogoșa! Ce schimbări s-au făcut în ultimele zile (FOTO)

Mogoșa, tărâm redeschis: Parteneriat între Primăria Baia-Sprie și noii proprietari pentru dezvoltarea turismului în zonă; Taxele aberante nu vor mai exista!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu