Spectacol emoționant susținut de Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” la Colegiul Național „Mihai Eminescu” - 6 minute în urmă
Alo? N-ați văzut un an maro? - 35 minute în urmă
Jandarmii montani și elevii claselor I, o discuție despre siguranță și responsabilitate pe munte - 3 ore în urmă
Două prestigioase doctorate în domeniul Filosofie, la Baia Mare - 5 ore în urmă
Creșă nouă pentru copiii din Borșa - 6 ore în urmă
Toate pârtiile și instalațiile sunt deschide la SuperSki Cavnic - 7 ore în urmă
Colegiul „Mihai Eminescu” Baia Mare și-a sărbatorit patronul spiritual - 8 ore în urmă
Spectacol de teatru pentru copii, părinți și bunici la SHURA Bistro Caffe Baia Mare - 8 ore în urmă
De Ziua Culturii Naționale – despre oameni ce dau universalitate culturii noastre… și Maramureșului - în urmă
„Mihai Eminescu și vocația enciclopedismului”, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare - în urmă
Tăierile ilegale și furtul de lemne se vor pedepsi mai aspru
Joi, 21 martie 2024 s-a adoptat noul Cod Silvic. Prin această inițiativă, se urmărește creșterea suprafețelor împădurite ale țării și reformarea sistemului de gestionare a pădurilor. Proprietarii de păduri sunt obligați să își protejeze și să își regenereze terenurile, altfel riscă să fie supuși unor executări silite.
„Este un act esenţial pentru creşterea suprafeţelor împădurite ale României. Vrem să prevenim şi să combatem tăierile ilegale şi furtul de lemne prin pedepse mai aspre”, a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
„Atât strategia, cât şi codul în sine, elaborarea acestuia au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român și le-a asumat”, a afirmat Fechet. Noul Cod Silvic stabilește o serie de obligații pentru proprietarii de păduri, dar și măsuri în cazul în care nu respectă prevederile actului normativ. Ei sunt obligați să încheie contracte de pază și de servicii silvice și să efectueze împăduriri și regenerări. Dacă nu fac asta, lucrările sunt efectuate de stat, iar costurile se recuperează de la proprietari, inclusiv prin executare silită.
Actul normativ prevede în mod expres că este interzisă includerea în intravilan a pădurilor și introduce un nou termen, de folosință agrosilvică, aplicabilă terenurilor:
– acoperite cu arbori, inclusiv pășunile împădurite, care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație, pe o suprafață de minim 0,5 ha;
– cu perdelele forestiere de protecție din arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație, neincluse în FFN;
– cu jnepenișuri, neincluse în FFN;
– pe care se înființează plantații forestiere prin diferite programe naționale și locale, dacă aceste programe nu prevăd includerea în FFN.
Lăcrimioara ZOTA