Share
Tăierile ilegale și furtul de lemne se vor pedepsi mai aspru

Tăierile ilegale și furtul de lemne se vor pedepsi mai aspru

Joi, 21 martie 2024 s-a adoptat noul Cod Silvic. Prin această inițiativă, se urmărește creșterea suprafețelor împădurite ale țării și reformarea sistemului de gestionare a pădurilor. Proprietarii de păduri sunt obligați să își protejeze și să își regenereze terenurile, altfel riscă să fie supuși unor executări silite.

„Este un act esenţial pentru creşterea suprafeţelor împădurite ale României. Vrem să prevenim şi să combatem tăierile ilegale şi furtul de lemne prin pedepse mai aspre”, a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

„Atât strategia, cât şi codul în sine, elaborarea acestuia au fost finanţate prin PNRR şi reprezintă jaloane pe care statul român și le-a asumat”, a afirmat Fechet. Noul Cod Silvic stabilește o serie de obligații pentru proprietarii de păduri, dar și măsuri în cazul în care nu respectă prevederile actului normativ. Ei sunt obligați să încheie contracte de pază și de servicii silvice și să efectueze împăduriri și regenerări. Dacă nu fac asta, lucrările sunt efectuate de stat, iar costurile se recuperează de la proprietari, inclusiv prin executare silită.

Actul normativ prevede în mod expres că este interzisă includerea în intravilan a pădurilor și introduce un nou termen, de folosință agrosilvică, aplicabilă terenurilor:

– acoperite cu arbori, inclusiv pășunile împădurite, care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație, pe o suprafață de minim 0,5 ha;
– cu perdelele forestiere de protecție din arbori care ating o înălțime minimă de 5 m la maturitate în condiții normale de vegetație, neincluse în FFN;
– cu jnepenișuri, neincluse în FFN;
– pe care se înființează plantații forestiere prin diferite programe naționale și locale, dacă aceste programe nu prevăd includerea în FFN.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu