Share
Mătușa Ioana Diacului din Vișeu de Jos, despre rolul socăciței în satul tradițional maramureșean

Mătușa Ioana Diacului din Vișeu de Jos, despre rolul socăciței în satul tradițional maramureșean

Vremurile s-au schimbat mult în ultimii ani, lumea s-a modernizat, aleargă mai mult după confort. Acest lucru se vede și în organizarea nunților, de exemplu. Tinerii aleg cele mai bune restaurante, cele mai speciale mâncăruri, cele mai fine băuturi, iar lista poate continua.

Desigur, acest lucru nu e rău, însă s-a pierdut esențialul – comuniunea între oameni la evenimentele importante, bucuria de a ajuta și, desigur, gustul acela al mâncărurilor tradiționale.

Tânărul Denis Năsui – inițiatorul proiectului cu „Denis prin Maramureș” – a realizat, în urmă cu ceva timp, un interviu foarte frumos și interesant cu Ioana Mircea din Vișeu de Jos. Mătușa Ioana Diacului, așa cum e cunoscută, a fost socăciță foarte mulți ani și povestește atât de frumos despre rolul acesteia în satul tradițional maramureșean.

„Maramureșul autentic rezistă prin astfel de oameni!

Mătușa Ioana Diacului are vârsta venerabilă de 94 de ani. Pe tot parcursul vieții sale a fost socăciță în sat, știind foarte bine rânduiala din străbuni, povestind cu drag de fiecare dată despre nunțile din Vișeu și modul cum se organizau ele. Socăcița avea un rol esențial în lumea satului, deoarece ea era prezentă atât la înmormântare cât și la nuntă, dar și la botejune.

Mătușa Ioană mi-a povestit cu atâta drag despre mâncarea tradițională care se servea la fiecare eveniment important din viața unui om. Resemnată mi-a mărturisit că astăzi nu mai este ceea ce a fost și că rar se mai organizează nunți tradiționale după buna rânduială din străbuni”, spune Denis Năsui.

Mai multe puteți afla în video de mai jos. Multă sănătate, mătușă Ioană!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu