Share
Fii tu acel ajutor: În județul Maramureș în municipiul Baia Mare toți care doresc dar se încadrează în criterii pot dona acum sânge pentru ucraineni și români!

Fii tu acel ajutor: În județul Maramureș în municipiul Baia Mare toți care doresc dar se încadrează în criterii pot dona acum sânge pentru ucraineni și români!

Fii tu acel ajutor: În județul Maramureș în municipiul Baia Mare toți care doresc dar se încadrează în criterii pot dona acum sânge pentru ucraineni și români!

Între 28 februarie și 11 martie, toate Centrele de Transfuzie din România își prelungesc programul între 07:30 și 17:30 pentru a reface stocurile de sânge necesare pentru tratamentul pacienților români și și a pacienților ucraineni ce vor fi internați în România. În Baia Mare, această campanie se desfășoară la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș pe str. George Coșbuc nr. 20C. Donatorii vor fi așteptați cu produse din partea echipei Donează sânge, fii erou! – Baia Mare.

Iată un exemplu de mobilizare derulată în aceste zile. Inițiativa aparține Echipei Rotaract TEAM Baia Mare. „Donăm sânge pentru Ucraina! Sâmbătă, 5 MARTIE 2022 te așteptăm alături de noi într-o sesiune specială de donare de sânge. Centrul de Transfuzie Sanguină (Str. George Coșbuc, nr. 20/C, Baia Mare) își deschide porțile special pentru noi. Pentru a ni te alătura, te rugăm să completezi acest formular de programare online:[https://forms.gle/JsDW4phcL47MHDPi7](https://forms.gle/JsDW4phcL47MHDPi7?fbclid=IwAR2yVA6YNaq2fosDzX5ZK52jHcTcsPncB_LcsQU-Tde7MEp_ONEY0tVqBoY)”, arată reprezentanții Echipei Rotaract TEAM Baia Mare, care invită doritorii să nu mai stea pe gânduri și să vină alături de ei pentru a continua să salvăm vieți împreună.

Specialiștii doresc să recomandăm tuturor donatorilor, în special celor care vin să doneze după ora prânzului, să citească principalele criterii de eligibilitate pentru a putea dona:
-vârsta: 18-60/61/62 ani;
-greutate: femei – între 50/55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
-să nu fi luat mese bogate în grăsimi în ziua donării sau cu o zi înainte
-încercați să mâncați ușor, atât în ziua dinaintea donării cât și la micul dejun și eventual la prânzul dinaintea donării (alimente foarte bune înaintea donării: cereale cu lapte, pui cu orez, cartofi, pește. Evitați prăjelile, uleiurile, cașcavalul gras, smântâna, untul!)
-să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli
infecțioase, etc.);
-să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)
-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
-să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
-să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
-să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);
-să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.
„Vă recomandăm să folosiți aplicația BlooDoChallenge pentru a vă programa la donare! Vă mulțumim mult! Vă așteptăm!”, arată cu această ocazie Echipa Donează sânge, fii erou! – Baia Mare.
Redăm și alte condiții pentru a dona sânge:
•Tensiunea arterială: maximă să nu depășească 200 mmHg, iar minimă 100 mmHg;
•Donatorul să nu prezinte afecțiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operație de ulcer;
•Intervalul de timp între două donări de sânge nu poate fi mai mic de 72 zile
•Persoanele care s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 cu serul de la Pfizer sau Moderna pot dona sânge după 7 zile de la administrarea vaccinului, iar persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson pot dona sânge după 4 săptămâni de la administrarea serului.
Donarea de sânge se face în condiţii stricte de siguranţă, fiind aplicate toate măsurile de protecţie recomandate, atât la donatorii de sânge, cât şi la personalul medical, pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2, conform protocoalelor în vigoare, arată specialiștii.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu