Share
Mătușa Călină și mătușa Anuța din Vișeu de Jos, despre pregătirea sărbătorilor pascale în Maramureș

Mătușa Călină și mătușa Anuța din Vișeu de Jos, despre pregătirea sărbătorilor pascale în Maramureș

Pregătirile pentru sărbătoarea Învierii Domnului sunt în toi. Gospodinele vopsesc ouă, fac cozonac, pască, dar și alte bucate tradiționale.

Denis Năsui, inițiatorul proiectului „Cu Denis prin Maramureș” ne arată cum decurge pregătirea pentru această mare sărbătoare în Vișeu de Jos, satul său natal. A stat de vorbă cu două maramureșence harnice și pricepute – Mătușa Călină și mătușa Anuța.

„După cum spune tradiția, în casa fiecărei gospodine din Maramureș, în Joia Mare se vopsesc ouăle și se fac păștile. Ouăle se vopsesc cu apa rezultată din cojile de ceapă și împistrite cu frunze de trifoi, crestățea etc. Cojile de ceapă în care erau vopsite ouăle nu puteau fi date animalelor din ogradă, ci trebuiau aruncate pe o apă curgătoare. Păștile sunt împistrite cu diferite motive tradiționale. În vinerea mare nu se fac ouăle și păștile, deoarece tradiția creștină spune că în această zi se ține post negru.

Am realizat acest videoclip cu gândul la copilăria mea și rânduiala de atunci. Am reușit împreună cu mătușa Călină și mătușa Anuța din Vișeu de Jos să surprindem cum tradiția se păstrează chiar și în zilele noastre. Pe această cale vreau să le mulțumesc și sper ca la anul să ne întâlnim în aceeași formulă. Doamne ajută!”, transmite Denis Năsui.

Trebuie să recunoaștem că arată tare bine bucatele pregătite de cele două mătuși. Le dorim multă sănătate și sărbători binecuvântate!

Mai jos puteți urmări videoclipul.

L.C.H.

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu