Share
Fascinația tradiției de Paști: Pensiunile din Maramureș, gazde ospitaliere în zilele de marea sărbătoare! Cu ce își primesc oaspeții maramureșenii!

Fascinația tradiției de Paști: Pensiunile din Maramureș, gazde ospitaliere în zilele de marea sărbătoare! Cu ce își primesc oaspeții maramureșenii!

Fascinația tradiției de Paști: Pensiunile din Maramureș, gazde ospitaliere în zilele de marea sărbătoare! Cu ce își primesc oaspeții maramureșenii!

Ca în fiecare an, în tot Maramureșul, de sărbătorile pascale, turiști din toată România, dar și străinătate, atrași de frumusețea acestor minunate locuri, iau cu asalt județul.

De altfel, pe lista celor mai dorite destinații de vacanță din România, de Paști, sunt Maramureșul și Bucovina. Iar iată că după trei ani în care sitiuația a fost una mai puțin dorită, din cauza restricțiilor impuse de pandemie și apoi a războiului din Ucraina, lucrurile tind să revină la normal.

Maramureșul Istoric în top

Livia Sima, președintele Asociației Naționale pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural, filiala Maramureș, pentru DirectMM.ro, arată că, din primele semnale, turismul revine către normalul de dinainte de pandemie. „Sunt unele localități în care pensiunile sunt full acum, de sărbători. Un exemplu este comuna Bârsana. Vorbim cu precădere despre Maramureșul Istoric, care este cel mai căutat. Turiștii sunt atrași de tradițiile de la noi. Și este bine că și gazdele noastre au învățat să folosească atuurile pe care le avem. Se îmbracă în costume tradiționale, ba chiar au rezervă pentru oaspeți. Unele gazde implică turistul în atmosera de sărbători, determinându-i să participe, spre exemplu, la prepararea mesei de sărbătoare. Astfel se realizează un turism interactiv, ceea ce este foarte bine. Avem mai degrabă turiști din țară, din Cluj, care preferă Maramureșul în detrimentul Apusenilor, de Paști. Avem și din sudul țării, iar ca țări, vin din Franța și Belgia. Italienii, spaniolii, nordicii preferă vara, iar cehii și polonezii iarna, mai mult. Ideea este că după trei ani în care situația s-a dovedit a fi una generată de cauze independente de operatori, se pare că s-a revenit la normal. Se observă o creștere clară față de anii anteriori, în care am avut restricții, 2020 și 2021, și chiar față de 2022. Este interesant că turiștii nu sunt doar atrași de un anume obiectiv turistic, este clar că sunt la mare căutare Mănăstirea Bârsana, Mocănița, Cimitirul Vesel, ș.a.m.d., ei sunt atrași de Maramureș, Maramureșul în sine este un obiectiv turistic”, arată pentru DirectMM.ro Livia Sima.

Un model de succes

Una dintre cele mai frumoase locații maramureșene este Hanu’ lu’ Cobâlă, situat pe raza teritorială a comunei Budești, pe DJ 184, la coborârea dinspre Baia Mare, după Cavnic, a Gutâiului. Aici s-au rezervat toate locurile disponibile de cazare, iar gazdele îi așteaptă pe turiști cu o ofertă mai mult decât generoasă, din punct de vedere al serviciilor, cu atât mai mult toate alimentele sunt producție proprie, arată pentru DirectMM.ro Denisa Grădinariu, reprezentanta unității de cazare. „De Sărbătorile Pascale, Hanu’ lu’ Cobâlă își așteaptă invitații cu masa plină de bucate tradiționale: nelipsitul miel, pască, ouă roșii, cozonaci, coaste și cârnați din ferma proprie, pâine caldă făcută in cuptorul hanului, prăjituri de casă, care de asemenea sunt făcute de bucătăresele hanului și să nu uităm de horincă și de afinată. De asemenea, invitații vor fi surprinși de fete și feciori ai satului care vor prezenta tradiții și obiceiuri în port național maramureșean. Avem oaspeți de peste tot din țară, București, Oradea, Cluj, pensiunea este ocupată în totalitate”, arată pentru DirectMM.ro Denisa Grădinariu.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu