Share
De vizitat: Maramureșul pune în scenă adevărate spectacole cromatice

De vizitat: Maramureșul pune în scenă adevărate spectacole cromatice

Printre lucrurile pe care le putem afirma cu ușurință despre județul nostru se numără și faptul că Maramureșul pune în scenă adevărate spectacole cromatice.

Fie că ne referim la felul în care, prin darul divin, natura pictează peisaje care-ți taie respirația, fie că ne gândim la modul în care maramureșenii aleg să se înconjoare de culoare, județul Maramureș te face să uiți repede de griul apăsător specific vieții citadine.

Din primăvară și până-n toamnă, oriunde v-ar purta pașii pe frumoasele plaiuri maramureșene, veți întâlni în călătoria voastră păduri care dezvăluie mai multe nuanțe decât orice paletă cromatică, un cer de-un albastru sinonim cu infinitul și apusuri portocalii-violacee, pentru care vă veți dori să opriți timpul în loc. Nu putem să nu amintim și de pășunile și fânațele presărate cu flori sălbatice pe cât de gingașe, pe atât de frumoase. Specii de drețe, lopățele, clopoței, gălbinele, gladiole, lămâițe, orhidee, bujori de munte, floare de colț, papucul doamnei, firuță de munte, narcise, degetăruț, crețioșoare, ciuboțica cucului, coada-calului, lalea pestriță, ghințură galbenă și multe alte minunății ale naturii se împletesc într-un dans nebun al culorilor. Pentru un tablou complet, la acestea am mai adăuga albul imaculat al spumei cascadelor care brăzdează munții și sclipirile apelor limpezi în lumina soarelui, ale căror particule cristaline descriu mici curcubeie.

Și dacă tot ne-am lăudat cu natura grăitoare pentru măreția divină, trebuie să menționăm și felul în care moroșenii au adus culoarea în viețile lor, prin priceperea și îndemânarea propriilor mâini. Albastrul este una dintre culorile care și-au câștigat un renume în județul nostru, fiind utilizat atât ca simbol al divinității în arta religioasă, cât și pentru colorarea caselor. Cu precădere în secolul trecut, casele din Maramureș se vopseau cu o nuanță de albastru-indigo, numită de către localnici „mnieriu”. De un renume și mai mare se bucură Albastrul de Săpânța, o culoare intensă care are capacitatea de a anima orice alte nuanțe însoțește.

Nici interiorul locuințelor nu este lipsit de culoare ci, din contră, în majoritatea caselor, una dintre încăperi este dedicată adăpostirii țesăturilor tradiționale viu colorate. Fie că aceste țesături fac parte din zestrea fetelor, fie că sunt folosite pentru înfrumusețarea camerei de sărbători sau de părade, așa cum mai este numită, este imposibil să nu observăm abudența culorilor născute din talentul meșterilor populari. Unele dintre țesăturile tradiționale sunt vechi de secole și poartă amprenta culorilor vegetale care erau utilizate în trecut.

O altă pată de culoare se poate remarca pe ulițele satelor maramureșene, unde, în zilele de sărbătoare putem asista la adevărate parade ale portului popular. În frumoasele straie, în funcție de zonă, regăsim nuanțe aprinse de roșu, galben, verde, albastru sau portocaliu, iar podoabele care le însoțesc expun, la rândul lor, contraste la fel de puternice.

Ar mai fi multe de spus despre cât de colorat e în fapt Maramureșul și despre cum aceste culori se regăsesc în însuși spiritul oamenilor, dar astfel de lucruri sunt mai ușor de descoperit și mai greu de povestit. De aceea, e musai să veniți pe la noi și să împrumutați puțin din bucuria universului nostru colorat. Luați cu voi și aparatul foto, căci în frumosul Maramureș, cadrele care merită să fie imortalizate se găsesc la tot pasul.

Sursa – visitmaramures.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu