Ce găseai pe masa țăranului român în trecut, de Paște. Mielul umplut a apărut relativ recent - 13 ore în urmă
Expoziția „Un secol de arte frumoase la Baia Mare” va fi vernisată la Palatul Episcopal Romano-Catolic de Oradea - 14 ore în urmă
Primăvara în Satul de pe Dealul Florilor, în a doua zi de Paști - 15 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Slăbiciunile din viață și influența asupra noastră, câteva sfaturi esențiale; Cum le recunoaștem și cum acționăm - 15 ore în urmă
Val de infecții respiratorii și gripă în Maramureș - 15 ore în urmă
Un milion de euro, la Borșa, prin PNNR - 15 ore în urmă
Într-o zi de 3 mai, Nadia Comăneci ne-a făcut mândri că suntem români - 15 ore în urmă
Când vor intra pe carduri, alocațiile pe luna mai - 16 ore în urmă
O cățelușă are nevoie de ajutorul oamenilor, iubitori de animale - 17 ore în urmă
Zilele Insuficienței Cardiace - 17 ore în urmă
„Măsurișul oilor”, cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș
„Măsurișul oilor” este cel mai vechi obicei pastoral din Maramureș, care marchează urcatul oilor la stână. Este o sărbătoare a primăverii şi constă în formarea stânelor pentru perioada de vară, numirea ciobanilor şi măsuratul laptelui de la oile fiecărui crescător de animale. Astfel, se stabilește cantitatea de lapte ce va fi transformat în brînză, caş, urdă, care va reveni peste vară fiecărui crescător. În funcţie de cantitatea de lapte măsurată, un gospodar va primi lapte de 4 sau de 6 ori pe an, care, împreună cu ciobanii trebuie să-l mulgă atunci cînd îi vine rândul. „Măsurişul Oilor” sau „Ruptul Sterpelor” are loc într-un cadru natural deosebit. La sărbătoare este invitat preotul satului, pentru a binecuvânta locul, turma și ciobanii.
Cum maramureșenii obișnuiesc să transforme orice eveniment într-o petrecere câmpenească, de la mulsul oilor nu lipsesc bucatele alese, horinca și muzica ceterașilor. Este o adevărată ocazie de sărbătoare și de veselie: ciobanii vin la stână cu întreaga familie, cu mic, cu mare. Bărbații mulg oile, copiii sau femeile dau oile în strungă. Se măsoară laptele, se notează într-un caiet și se calculează cât lapte revine fiecăruia. Astfel, cu cât are mai multe oi, cu atât îi revine mai mult lapte (pentru a-și face brânză), ori primește direct brânză, depinde de înțelegerea cu baciul (proprietarul stânii).
După ce măsurișul e gata, urmează petrecerea: se întind păturile, copiii se joacă, adulții povestesc, uneori se aduc și ceterași, ca să se petreacă bine.
Lăcrimioara ZOTA