Share
Cutremur serios în România: Și în Maramureș s-a simțit unda seismică la etajele superioare ale blocurilor! Mărturii ale unor maramureșeni din țară!

Cutremur serios în România: Și în Maramureș s-a simțit unda seismică la etajele superioare ale blocurilor! Mărturii ale unor maramureșeni din țară!

Cutremur serios în România: Și în Maramureș s-a simțit unda seismică la etajele superioare ale blocurilor! Mărturii ale unor maramureșeni din țară!

​Un nou cutremur – urmat de două replici – s-a produs marți după-amiază în județul Gorj, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani. Seismul, cu magnitudinea revizuită la 5,7, s-a simțit și la București.

Avem ziua și seismul

Cutremurul s-a înregistrat la ora 15:16, iar INFP a anunțat inițial că seismul a avut loc în județul Vâlcea, la adâncimea de 28 de kilometri. Ulterior, INFP a anunțat că seismul a avut magnitudinea 5,7 și s-a produs în județul Gorj, unde și luni s-a produs un cutremur. Cutremurul s-a înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri, ulterior clarificat ca fiind la 6,3 kilometri (USGS arată 10 kilometri). Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrad, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov.

Recordul a 5 ani

La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, care a avut magnitudinea de 3,4, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. O altă replică a fost înregistrată la 15:29 și a avut magnitudinea 3,5. Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la 100 km NV de Craiova, 110 km SV de Sibiu, 138 km V de Pitesti, 167 km SE de Timisoara, 187 km SE de Arad, 189 km S de Cluj-Napoca, 202 km V de Brasov, 214 km E de Belgrad, 218 km E de Zemun, 220 km NE de Nis. Tot în județul Gorj, luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade – urmat de patru replici – la o adâncime de doar 13,2 kilometri. Seismul s-a simțit în mai multe județe, precum Timiş, Arad, Sibiu, Dolj, dar și în Serbia și în Bulgaria. Cutremurul de marți este cel mai puternic din ultimii cinci ani. Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe Richter a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău. Cel mai puternic seism din 2022 s-a produs în 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,2, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Mărturiile seismului de astăzi

Seismul s-a simțit și în Baia Mare. Vorbim strict despre cei care au locuința în blocuri înalte, așadar vorbim despre apartamente de la etajele superioare. „L-am simțit ca o undă, dar a trecut foarte repede, nu a durat mult, nici nu am știut ce se întâmplă. Dar chiar s-a simțit. Ușor, dar s-a simțit. Și am prieteni care stau la etajele superioare ale blocurilor și care au spus că au resimțit unda”, arată pentru DirectMM.ro Rafael, un băimărean care locuiește la etajul 10 al unui bloc-turn din Baia Mare. Paula, băimăreancă având domiciliul în Cluj, arată că a simțit cutremurul destul de bine. „E pentru prima dată în viața mea când simt cutremurul. Efectiv, stând jos, totul s-a cutremurat în jur. M-am speriat. Vibrații puternice, care au durat câteva secunde. Dar suficient încât să te sperii, mai ales dacă nu ai mai trăit așa ceva”, arată băimăreanca. Și Andrei și Cristina, cu domiciliul în Sibiu, spun că au simțit vibrațiile destul de bine. „Chiar că s-a simțit bine. Spre exemplu, pe cel de ieri, fiind în trafic, nici nu l-am simțit. Dar cel de astăzi a fost mai puternic”, arată cei doi băimăreni.

C.Ț.

Citește și

Lista mișcărilor seismice care au înfiorat Maramureșul: Un oraș se află în topul județean, ca risc ridicat de cutremur! Suntem mai feriți ca alții!


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu