Share
Cimitirul Militar de la Miraj, de pe Valea Vaserului, a împlinit 106 ani; Au fost aprinse candele și depuse coroane pentru eroi

Cimitirul Militar de la Miraj, de pe Valea Vaserului, a împlinit 106 ani; Au fost aprinse candele și depuse coroane pentru eroi

A devenit deja o tradiție ca ziua de 25 iulie – ziua inaugurării Cimitirului Militar de la Miraj – să fie una de aducere aminte și cinstire a eroilor de toate naționalitățile și confesiunile care și-au pierdut viața pe Valea Vaserului, în Vișeu de Sus.

Povestea spune că, după o iarnă grea, comandanții forțelor angrenate în luptele primului război mondial (germani-austrieci și ruși) în aceată zonă au convenit să facă o pauză pentru a-și îngropa morții așa cum se cuvine. Așa a apărut în 1917 acest cimitir, în care sunt înmormântați cu preponderență vânători de munte germani, dar și câțiva soldați austro-ungari și ruși.

„Slujba de pomenire și depuneri de coroane la Cimitirul militar de la Miraj de pe Valea Vaserului – locul de veci care, construit în 25 iulie 1917, a fost distrus în vara anului 1929 de apele învolburate ale Vaserului. Osemintele găsite au fost îngropate în cimitirul militar romano-catolic.

Autoritățile au marcat locul cimitirului cu troițe și un obelisc de marmură, pe care sunt menționate numele celor 105 militari decedați, iar în 25 iulie 2023, s-au împlinit 106 ani de la finalizarea cimitirului. Ca în fiecare an, și anul acesta au fost pomeniți și cinstiți toți cei ce și-au pierdut viața pe Valea Vaserului.

Anul acesta a fost unul cu totul special, bucurându-ne de prezența minunatului grup – Corala preoțească „Arhanghelii” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Dirijor pr. Profesor dr. Lector universitar Petrică Aurelian Covaciu – care a oferit evenimentului o notă de solemnitate cu totul și cu totul aparte.

Manifestările au debutat cu o slujbă de pomenire, urmând apoi ceremonialul depunerii de flori și coroane din reprezentanților instituțiilor prezente.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!” – a transmis primarul Vasile Coman.

Cimitirul e amplasat la kilometrul 35,6 al Căii Ferate Forestiere (CFF) Vişeu de Sus și la el se poate ajunge cu Mocănița.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu