Share
Aurelia Vișovan, desemnată „cetățean de onoare”: Artista a primit distincția onorifică în cadru festiv, în Sighetu Marmației, localitatea sa natală

Aurelia Vișovan, desemnată „cetățean de onoare”: Artista a primit distincția onorifică în cadru festiv, în Sighetu Marmației, localitatea sa natală

Aurelia Vișovan, desemnată „cetățean de onoare”: Artista a primit distincția onorifică în cadru festiv, în Sighetu Marmației, localitatea sa natală

Ziua de 29 septembrie a fost unică pentru pianista Aurelia Vișovan, o cunoscută artistă cu care municipiul Sighetu Marmației se mândrește. Distincția i-a fost oferită în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Evenimentul a avut loc, practic, în două runde. Prima, ceremonia în sine, și a doua, un recital de pian care a avut loc începând cu ora 19:00, în Sala ”Monica Chifor” a Școlii Gimnaziale cu Program Suplimentar de Muzică și Arte Plastice din Sighetu Marmației.

Aurelia Vișovan are doar 33 de ani, dar are un CV muzical foarte bogat. „Am avut onoarea și bucuria de a conferi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Sighetu Marmației domnișoarei Prof. Univ. Dr. Aurelia Vișovan, una dintre cele mai talentate, valoroase și apreciate pianiste ale României, care a descoperit măreția acestui instrument la Școala de Muzică din orașul nostru. Am cerut consilierilor locali, să acorde votul lor pentru a recunoaște nu doar talentul extrem de valoros al Aureliei Vișovan, o pianistă de renume mondial plecată de aici dintre noi, ci și să transmitem împreună un mesaj puternic tinerilor nostri: munca susținută, seriozitatea, urmarea propriilor pasiuni, reprezintă bazele unei reușite în viață”, arată primarul Vasile Moldovan.

Aurelia Vișovan este câștigătoare a numeroase concursuri și deținătoare a multor recunoașteri mondiale importante, care a început studiul pianului la 5 ani, la Școala de Muzică din Sighetu Marmației, cu regretata profesoară Monica Chifor, în memoria căreia am păstrat cu toții un moment de reculegere. „Despre parcursul extraordinar al pianistei au vorbit elogios și emoționant domnul Demostene Șofron, unul dintre cei mai titrați jurnaliști culturali din Cluj Napoca, cel care a venit înspre noi cu propunerea de acordare a titlului de cetățean de onoare domnișoarei Maria Aurelia Vișovan, precum și doamna Prof. Univ. Dr. Adriana Bera, cea care i-a urmărit îndeaproape evoluția. Remeorarea unui prim interviu realizat la Sighetu Marmației de domnul Ardelean Pruncu, micuței pianiste la acea vreme, a reprezentat pentru toți cei prezenți în sală o întâlnire de suflet cu rădăcinile Aureliei”, mai arată Vasile Moldovan.

Nascută în 1990 în Sighetu Marmației, Aurelia Vișovan începe studiul pianului la 5 ani, sub îndrumarea prof. Monica Chifor. Începe să participe la concursuri încă de la vârsta de 6 ani și câștigă peste 20 de premii întâi.

Aurelia Vișovan își continuă studiile în Cluj, la Academia de Muzica ”Gheorghe Dima”, cu prof. Adriana Bera. Își face debutul cu orchestra la vârsta de 12 ani, cu J. Haydn – Concertul în Re major. Din 2011, Aurelia Visovan e studentă la Universitatea de Muzică și Arte ale Spectacolului, din Viena, unde se pregătește cu prof. Martin Hughes, iar din 2013 e studentă și la clasa de clavecin a prof. Gordon Murray. La numai câteva luni după ce se mută în Viena, Aurelia Vișovan e invitată să susțină recitaluri în săli celebre, ca Gläsener Saal (în Musikverein). În calitate de clavecinist, Aurelia Vișovan cântă la Festivalul Bach Woche (Viena) sau la Tagliavini Collection (Bologna). Ca muzician de cameră, Aurelia are șansa să participe, ca bursier, la proiectul SoNoRo – Interfereze și să lucreze cu muzicieni ca Natalia Gutman, Pavel Vernikov, s.a. La doar 25 de ani, Aurelia Vișovan colaborează cu multe orchestre din România – Orchestra de Cameră Radio, Orchestra de Tineret, orchestrele Filarmonice din Cluj, Arad, și Sibiu -, sub bagheta lui Horia Andreescu, Cristian Brâncuși, Cristian Mandeal, s.a. În 2013, Aurelia Vișovan își face debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, cu Ceaikovski – Concertul nr. 2, împreună cu ”Das Sinfonie Orchester Berlin”, dirijată de Stanley Dodds. Aurelia Vișovan are ocazia, în decursul carierei sale, să participe la masteclass-uri cu Boris Berman, Dang Thai Son, Diana Ketler, Mihaela Ursuleasa și mulți alții. Printre cele mai recente premii câștigate de Aurelia sunt premiile întâi la „Hildegard Maschmann Piano Competition” (Graz), ”Ciudad de Huesca International Piano Competition” (Spania), premiul 3 și Premiul Special, pentru muzică contemporana, la concursul ”Jean Francaix” (Paris), mai arată site-ul societateamuzicala.ro.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu