Share
Armindenul – obicei vechi practicat de Rusalii în Cupșeni

Armindenul – obicei vechi practicat de Rusalii în Cupșeni

Un obicei vechi practicat de Rusalii în satul Cupșeni (Țara Lăpușului) este Armindenul și constă în ridicarea unui lemn înalt, frumos împodobit.

În joia dinaintea Rusaliilor este adus la biserică un lemn înalt, fălos, de 20-30 m, apoi e descojit de feciori, care îi lăsau în vârf un ciup de verdeață. A doua zi, în vinerea de Rusalii, se adunau fete și feciori pentru a-l înstruța. În vârf, era ciupul de cetină de brad, considerat de bătrâni „sufletul lemnului”, iar mai jos, la distanțe egale, se puneau lemne în formă de cruce. Apoi, pe lemn erau cusute cununi făcute din flori: bărbânoc, călăpăr, briboi, trandafiri, mălin, bujori, flori de câmp.

Armindenul, astfel înstruțat, era ridicat încet, ancorat cu funii legate de el, până ajungea în formă perfect verticală. Se lăsa așa, înălțat, până la Sânziene, în 24 iunie.

Armindenul este simbol solar, al fertilității și înălțării, al renașterii. Are și semnificații creștine: a crucii lui Iisus Hristos, este o rază a Duhului Sfânt la Rusalii, a înălțării omului spre Dumnezeu, se precizează în Memoria Ethnologica, Armindenul din Cupșeni, Colecția Samoilă Nodiș.

În contextul epidemiologic, evenimentul nu s-a desfășurat nici anul trecut, nici în acest an.

Foto: Felician Săteanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu