Share
Bloc înalt de 20,5 m a fost aprobat și în zona de case din jurul fostului Valco

Bloc înalt de 20,5 m a fost aprobat și în zona de case din jurul fostului Valco

”Reconfigurarea unei zone conexe centrului istoric al Municipiului Baia Mare” e titlul seducător al Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul Local al Băii Mari prin HCL 447/31.10.2019. E drept, la limită – și cu vot secret! -: 12 voturi din 19 prezenți (și din totalul de 23 câți are Consiliul Local).

De fapt, ”reconfigurarea” frumos sunătoare e ”generată de imobilul teren situat în Baia Mare, strada Avram Iancu nr. 12”, aparținător SC Construrom SA. și unde să se construiască imobile; niște imobile nițel cam înalte pentru un areal ocupat dominant de case.  În proiectul pentru care specialist cu drept de semnătură RUR: Urb. este Mihaela Pușnava, un arhitect seducător precum numele PUZ-ului, arealul dominat de case a fost împărțit în patru zone.

Iată-le, împreună cu regimurile de înălțime:

  • Zona central mixtă, unde locuirea e dominantă, de tranziție între zona administrativă și cea de locuire din Centrul Vechi (ZCMLa) – unde se vor ridica imobile cu înălțimea cuprinsă între 11m și 14 m, respectiv cu două sau trei etaje (D+P+2; D+P+3)
  • Subzonă centrală mixtă, unde locuirea este dominantă, de tranziție între zona de locuire individuală și colectivă, cu regim de înălțime mediu și mic (ZCMLb) –  cu două regimuri de înălțime: 8-14 m, respectiv 14-20,5 m, în funcție de numărul de etaje, de la unu la cinci retras (D+P+1; D+P+3+4R+5R); pe planșă scrie H max = 14m* (dar asteriscul lămurește și regimul de 14-20,5 m.
  • Subzonă centrală mixtă unde locuirea este dominantă, de tranziție între zona de locuire individuală și colectivă, cu regim de înălțime mic (ZCMLc)  – regim de înălțime 11 -14m (D+P+2, D+P+3R)
  • Subzonă locuințe individuale și semi-colective mici, realizate pe baza unor lotizări anterioare cu P/P+3 niveluri (ZL4m) –  regim de înălțime = 14m (D+P+2, cu permisiune de mansardare).

Locuitorii din zona vizată nu sunt mulțumiți de apariția unor blocuri înalte într-o zonă dominată de case și  au început lupta pentru anularea PUZ-ului. Primul pas – obligatoriu de altfel – a fost să depună  o plângere prealabilă împotriva HCL 447/31.10.2019. În ședința extraordinară din 17 ianuarie, plângerea prealabilă a fost respinsă: s-a abținut doar consilierul Lupșa Ștefan (inițial și Ioan Mândra, dar care a revenit cu un DA verbal). Plângerea prealabilă a fost semnată de 33 de locuitori din zonă: Sălăgeanu Maria, Orha Florin Antonie, Blaj Adrian, Roman Petronela, Breban Valeria, Iancu Mariana, Ardeleanu Gheorghe, Ardeleanu Elena, Bud Nicolae, Bud Florica, Veres Noemi, Veres Zsolt, Konicska Ștefan, Konicska Ileana, Roșu Maria, Roșu Dorin, Weisz Nicolae, Czapp Agneta, Drule Petre, Drule Liana, Talpoș Simion, Noaghea Nicolae, Noaghea Doina, Cornea Ioan, Cornea Adrian, Cornea Cornel Dan, Avram Liviu, Sârb Mihail, Szapanyos Iosif, Szapanyos Maria, Csiple Katalin, Csiple Aurel, Pop Ana.

După acest pas, în mod cert petenții se vor adresa instanței. Au experiență, căci în urmă cu ani au mai obținut anularea unui PUZ în aceeași zonă, care prevedea construcții P+7. La acea vreme terenul aparținea VDC Holding, firmă la care acționar majoritar era tânărul și localul consilier social-democrat Cătălin Cherecheș). După ce a reușit aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local, a vândut terenul cu tot cu PUZ firmei Maexpa.   Procesul cu locatarii zonei a fost pierdut și PUZ-ul a fost anulat. Până la  apariția unei sentințe definitive, a trecut și boom-ul imobiliar, iar în aceste condiții Maexpa a intrat faliment, bunurile fiind fost vândute la licitație. Iar terenul de pe strada Avram Iancu a ajuns – la un preț foarte prietenesc în comparație cu cele 7 milioane de euro plătite de spanioli  – la Construrom SA, firma lui Vasile Marcel Zoicaș,  un apropiat colaborator al primarului.

Iar istoria pare să se repete, chiar dacă actualul PUZ a mai tăiat din numărul de etaje al construcțiilor.

 

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. Ei se pare ca suntem o natie foarte interesanta ,daca nu se face nimic si nu se construieste nu e bine ,daca se construieste iar nu e bine ,ne legam de chichite administrative si cautam nod in papura si greseli administratiei.
    Cine sa ne mai inteleaga.

    Răspunde
    • Păi, cel mai bine înțeleg cei care locuiesc în zonă. Ceilalți părerologi nu se simt deranjați, căci nu ei s-au chinuit să-și ia o casă într-o zonă fără blocuri și nu ei se trezesc cu ditamai măgăoaia lângă ei. Iar legea e lege, nu chichiță administrativă, nu nod în papură cum vi se pare dvs. Ia mergeți dvs. la oamenii ăia și spuneți-le ce ați scris aici. Și apoi povestiți-ne cum a fost!

      Răspunde

Lasă un comentariu