Share
ISU Maramureș, 824 de intervenții în primele 10 luni ale anului; Care sunt sfaturile pompierilor

ISU Maramureș, 824 de intervenții în primele 10 luni ale anului; Care sunt sfaturile pompierilor

În primele 10 luni ale anului, personalul subunităților I.S.U. Maramureș a efectuat 824 de intervenții, din care 291 la localizarea și stingerea incendiilor, 370 – alte intervenții, 113 – alte situații de urgență, 22 salvări de animale, 13 – asistența persoanelor, 9- asistență medicală de urgență, 4- protecția mediului, 2- descarcerare.

Din incendii, cele mai multe, 161, s-au declanșat în gospodăriile populației. Din total, 51 au izbucnit din cauza coșurilor de fum defecte sau necurățate, 41 din cauza instalațiilor electrice defecte sau a echipamentelor electrice improvizate, 13 ca urmare a unor acțiuni intenționate, 10 din cauza cenușii, jarului sau a scânteilor de la sistemele de încălzire, 8 ca urmare a unor operațiuni de sudură, 6 ca urmare a fumatului, câte 5 din cauza aparatelor electrice sub tensiune, respectiv a mijloacelor de încălzire nesupravegheate, 4- mijloace de încălzire improvizate, câte 3 au avut drept cauză sistemele de încălzire defecte, defecțiunile tehnice de exploatare, jocul copiilor cu focul, respectiv trăsnetele sau alte fenomene naturale, câte 2 defecțiuni tehnice de construcție sau montaj, respectiv autoaprindere sau alte reacții chimice și câte 1 alte împrejurări, respectiv scântei mecanice sau electrostatice.

Principalele cauze de declanșare a incendiilor în gospodării, în primele 10 luni ale anului în curs, relevate de datele statistice, au fost coșurile de fum defecte sau necurățate, respectiv instalațiile și echipamentele electrice defecte sau improvizate. Prin urmare, reamintim cetățenilor principalele măsuri de prevenire în acest sens:

  • verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se efectuează numai de către persoane specializate;
  • coşurile, burlanele şi canalele de fum trebuie să fie izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;
  • în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei, ce pot fi surse de aprindere.
  • nu utilizați aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare și dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii!
  • evitați folosirea simultană a mai multor receptori, pentru a nu suprasolicita reţeaua electrică!
    • supravegheați în permanență aparatele electrice și electrocasnice aflate sub tensiune!
  • nu utilizați siguranţe fuzibile improvizate!
  • nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher!
  • pentru remedierea defecțiunilor apărute la aparatele şi instalaţiile electrice, apelați la specialişti!

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Publicat în:

Lasă un comentariu