Share
IJJ Maramureș la bilanț: Structurile de ordine publică ale inspectoratului au executat 6.515 misiuni specifice în anul precedent

IJJ Maramureș la bilanț: Structurile de ordine publică ale inspectoratului au executat 6.515 misiuni specifice în anul precedent

ZIlele trecute, la sediul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Maramureş a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2020. Activitățile și misiunile specifice, rezultatele obținute, greutățile întâmpinate în anul precedent dar și principalele direcții de acțiune pentru anul 2021 au fost prezentate de inspectorul șef, colonel  Petru Marcel Florișteanu.

Anul 2020 a reprezentat pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş o perioadă de consolidare instituţională, vizând eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor, precum și aspectele determinate de evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României în contextul apariţiei şi răspândirii virusului SARS-CoV2.

În perioada supusă evaluării, structurile operative şi-au direcţionat efortul pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, prevenirea criminalităţii stradale, vizând creşterea performanţei structurilor operative în îndeplinirea misiunilor de ordine şi siguranţă publică. Activitatea desfăşurată de către structurile de ordine publică ale inspectoratului s-a materializat în executarea a 6.515 misiuni specifice. Pentru asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor manifestări şi adunări cu public numeros, în perioada de referinţă au fost executate 510 misiuni de asigurare a ordinii publice, cu 233 misiuni mai puţine decât în 2019.

Scăderea numărului de misiuni se datorează faptului că numărul manifestărilor cultural-artistice, religioase şi sportive, au fost restricţionate în mare măsură, odată cu luarea măsurilor de prevenire şi combatere a noului coronavirus SARS-CoV2. Au fost înaintate 30 solicitări către Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, pentru sprijin în executarea unor misiuni sau preluarea integrală a acestora. Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o prioritate a structurilor de ordine publică, în acest sens fiind executate 89 de acţiuni de restabilire a ordinii publice, constând în 14 de intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, 68 intervenţii la alte solicitări şi 7 intervenţii de salvare-evacuare a unor persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.

Începând cu luna martie 2020, Jandarmeria Maramureș a executat peste 9.032 misiuni/patrule specifice în contextul pandemiei Covid-19. În baza documentelor programatice, a dispozițiilor Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, au fost executate 191 misiuni de însoțire convoaie/transport persoane ce urmau a fi introduse în carantină sau în tranzit pe teritoriul județului. Pe timpul stării de urgență, respectiv a stării de alertă la nivel național, ca urmare a deciziilor C.J.C.C.I. Maramureș, au fost asigurate măsurile specifice de pază și ordine la locațiile constituite ca centre de carantină. Activitățile și misiunile specifice perioadei în contextul pandemiei Covid-19 nu s-au rezumat doar la aceste categorii de misiuni.

În acest context, misiunile Jandarmeriei Maramureș s-au desfășurat pentru:

  • peste 400 de patrulări la unități spitalicești/locații de carantină;
  • asigurarea ordinii publice la unități spitalicești/locații de carantină: 700 misiuni;
  • peste 665 de acțiuni în cooperare cu poliția referitoare la verificarea punerii în aplicare a acestor măsuri.

Pentru respectarea restricțiilor impuse în timpul stării de urgență și a stării de alertă, respectiv asigurarea climatului de ordine publică, Jandarmeria Maramureș a executat:

  • patrule în sistem integrat pentru implementarea/verificarea respectării măsurilor/restricțiilor stabilite pe timpul stării de alertă, 4.752 misiuni;
  • patrule în sistem independent pentru implementarea/verificarea respectării măsurilor/restricțiilor stabilite pe timpul stării de alertă, respectiv pentru asigurarea primului răspuns la solicitările primite, intervenții la apelurile 112, 1.692 misiuni;
  • acțiuni punctuale în cooperare pentru combaterea faptelor antisociale pe linia respectării măsurilor epidemiologice, 303 misiuni.

În perioada octombrie – decembrie, s-au instituit măsura de carantinare zonală a 11 localități, fiind executate în cooperare cu celelalte instituții responsabile 133 misiuni de asigurare a ordinii publice.

Pe segmentul de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, la nivelul structurilor de ordine publică au fost planificate și organizate 4.428 misiuni de menţinere a ordinii publice.

Posturile de jandarmi montane au executat 1.058 misiuni specifice de menţinere a ordinii publice însumând 1.213 patrule de jandarmi în staţiunile montane Borşa, Şuior, Izvoare, Cavnic şi Valea Vaserului, desfăşurând activităţi de informare şi îndrumare a turiştilor, de prevenire a producerii accidentelor pe traseele turistice adiacente şi în zona locurilor de agrement, dar şi 7 participări la acţiuni de salvare, ocazie cu care au fost evacuate/salvate 8 persoane care au suferit accidente ori s-au aflat în dificultate în zonele montane.

În sistem integrat, au fost executate 3.326 misiuni de menţinere a ordinii publice prin sistemul patrulelor de ordine publică mixte sau de jandarmi în mediul urban şi rural, prin 7.765 patrule mixte sau de jandarmi.

Pentru creşterea siguranţei în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, au fost desfăşurate 40 de acţiuni în colaborare cu reprezentanţii acestora.

Pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice au fost constatate 422 fapte de natură penală săvârşite de 376 făptuitori, fiind aplicate 2.558 sancţiuni contravenţionale.

Principalele activităţi desfăşurate pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale au constat în coordonarea activităţii de întocmire a actelor de constatare pentru faptele de natură penală, gestionarea activităţii de înregistrare, urmărire şi îndeplinire a procedurilor pe linie de constatare a contravenţiilor, cameră de corpuri delicte şi executare a mandatelor de aducere, precum şi în executarea unor activităţi preventiv-educative şi de informare, atât în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cât şi cu ocazia desfăşurării unor competiţii sportive.

În conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, contribuţia la prevenirea şi combaterea infracţionalităţii în zona de competenţă, se reflectă în 354 rapoarte cu privire la activitățile de constatare şi întocmire a actelor de constatare pentru 25 infracțiuni constatate independent şi 434 infracțiuni în cooperare cu structurile teritoriale ale poliției. Pe linia constatării contravenţiilor, au fost aplicate un număr de 3.121 sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea un număr de 1.213 sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pe timpul executării misiunilor specifice pentru prevenirea şi combaterea răspândirii virusului Sars-COV-2.

În ceea ce priveşte activităţile preventiv-educative, acestea s-au desfăşurat prin participarea la un număr de 20 acţiuni cu caracter educativ în scopul prevenirii fenomenului contravenţional şi penal în 19 locaţii, temele abordate s-au concentrat pe prevenirea delincvenței juvenile, prevenirea violenței în sport și prevenirea faptelor antisociale în domeniul montan și antivictimizare.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu