Share
Risc crescut de avalanșe în Munții Maramureșului și Munții Gutâi

Risc crescut de avalanșe în Munții Maramureșului și Munții Gutâi

Cum stau lucrurile prin județ în 30 ianuarie 2019:

Vremea

  • Azi, 30 ianuarie.Vremea rămâne caldă pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie,ce vor favoriza depunerea de polei. La munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1400 m va ninge. Izolat, la munte, cantitățile de apă vor fi însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 ͦ  C și 6 ͦ  C, iar cele minime între – 1 ͦ  C și 2 ͦ  C. Izolat vor fi condiții de ceață.
  • Joi, 31 ianuarie. Vremea rămâne caldă pentru această perioadă. Cerul va fi temporar noros, îndeosebi în cursul zilei când, local, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, iar la munte vor fi precipitații mixte. Vântul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 ͦ  C și 6 ͦ  C, iar cele minime între – 1 ͦ  C și 2 ͦ  C. Izolat vor fi condiții de ceață.

Drumurile. Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe toate sectoarele de drumuri naționale, care au carosabilul curat și umed. Cerul este acoperit, vizibilitatea este redusă în trafic de ceață, sub 50 de metri, pe DN 17C, Dealul Ștefăniței, DN 18, Dealul Hera și sub 150 de metri, în Pasul Prislop, între km 160 și km 180 ● Circulația este asigurată pe toate sectoarele de drumuri județene în condiții de iarnă. Carosabilul e curat și  umed, în  unele locuri fiind  parțial acoperit cu zăpadă. Rămâne închis temporar circulației rutiere DJ 83A, Mara-Runcu.

Pericol de avalanșe. Se menține avertizarea referitoare la pericolul producerii de avalanșe în Munții Maramureșului și Munții Gutâi. La peste 1800 m, dimensiunea stratului de zăpadă variază semnificativ în funcție de relief, de la 30-40 cm pe platouri până la peste un metru în zonele adăpostite. Pe pantele mai înclinate, declanşarea avalanşelor va fi posibilă la supraîncărcări slabe, riscul fiind crescut în zonele cu acumulări mai însemnate de zăpadă.
La altitudini mai mici de 1800 m stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse și este umezit, mai ales sub 1600 m, acolo unde spontan se pot produce curgeri și avalanșe de mici dimensiuni. Pe pantele suficient de înclinate avalanșe de mici dimensiuni vor fi posibile mai ales la supraîncărcări mari.

Zăpada.  Grosimea stratului de zăpadă: 107 cm – Cavnic; 88 cm –  Pasul Gutâi; 85 cm – Băiuț; 84 cm – Firiza; 58 cm – Luhei, Valea Vișeului și Coroieni; 47 cm – Groșii Țibleșului; 40 cm – Baia Borșa; 39 cm – Valea Vaserului;  38 cm – Bistra; 36 cm – Poiana Borșa, Moisei și Leordina; 34 cm – Suciu de Jos și Mara; 33 cm – Târgu Lăpuș și Răzoare;  32 cm – Vadu Izei și Vf. Iezer; 26 cm – Ocna Șugatag; 25 cm – Sighetu Marmației; 17 cm – Baia Mare.

Râurile. Nivelurile și debitele cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. Gheața este prezentă la malurile râurilor Firiza, Mara, Botiza, Vaser și Tisa.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu