Share
Românii își mai pot cumpăra vechime în muncă, până la o anumită dată

Românii își mai pot cumpăra vechime în muncă, până la o anumită dată

Camera Deputaţilor a adoptat ordonanța de urgență care prevede, printre altele, prelungirea termenului până la care angajații își pot cumpăra până la 6 ani de vechime în muncă, prin completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2023 care prevede modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor publice, în sensul modificării art. 29 şi art. 30 alin. (2) din Legea nr. 263/2010. Prin aceasta, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023. Sunt considerate locuri în condiţii deosebite de muncă, potrivit legii, până la normalizarea, de către angajator, a condiţiilor de muncă, respectiv menţinerea încadrării unor locuri de muncă în condiţii speciale de muncă. Ele se încadrează în baza avizelor obţinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin hotărâre a Guvernului, potrivit news.ro.

Mai este prelungit, până la data de 31 decembrie 2024, termenul până la care persoanele care nu au calitatea de pensionari îşi pot completa stagiul de cotizare în sistemul public de pensii.Se va încheia un contract de asigurare socială, pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori în care nu au avut calitatea de asigurat.

Pe 3 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul de lege, ca prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional. Astfel, legea urmează să meargă la promulgare.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu