Artistul Mircea Bochiș, cetățean de onoare al municipiului Baia Mare - 27 minute în urmă
Ieud se modernizează pe toate planurile – drumuri noi, reguli noi - 1 oră în urmă
Ce pedeapsă vor primi parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe - 2 ore în urmă
A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 4 ore în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 6 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 7 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 7 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 7 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 8 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 8 ore în urmă
Noi premii internaționale obținute de cineaștii români
După 1990, cinematografia română trăiește un paradox fericit. Pe plan intern, la nivel instituțional e „sublimă, dar lipsește (aproape) cu desăvârșire”. Însă pe plan internațional are succese răsunătoare, inclusiv la festivalurile de vârf ale Europei: Cannes și Berlin. Dar punctează și în alte festivaluri importante. Iată câteva succese recente.
Actorul Șerban Pavlu și regizorul Emanuel Pârvu – premiați la Sarajevo
La a 23-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo – cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est -, desfășurată în prima parte a lunii august, Șerban Pavlu a cucerit Premiul „Inima Sarajevo” pentru cel mai bun actor, ce a răsplătit rolul său din filmul „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor”. Pentru aceeași peliculă, Emanuel Pârvu a primit premiul pentru cea mai bună regie. Și a fost o concurență acerbă: 235 de filme din 54 de țări și regiuni.
„Raisa”, un scurtmetraj premiat în Estonia, America și Europa
În competiția oficială de la Sarajevo a fost seletată și pelicula „Grain”, al regizorului Semih Kaplanoglu, care, în 2010, a câștigat Ursul de Aur în 2010 la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (cu filmul „Honey”). Din distribuție face parte și actrița Cristina Flutur (în rolul Alice). După ce în 2012 a câștigat Premiul Palme d’Or pentru Interpretare Feminină la Festivalul de Film de la Cannes (pentru rolul Alina din filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu), actrița Cristina Flutur a jucat în producţii nationale și internaţionale precum Resistance, Fragments of Gabi, Grain, When I Die the World Ends. Ea este și protagonista scurtmetrajului „Raisa” (regizor Pavel Cuzuioc), peliculă ce obținut Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Sleepwalkers (ISFF) de la Tallinn (Estonia), precum și premii pentru cel mai bun scurtmetraj la festivaluri din America și Europa. Cristina Flutur a fost cooptată și în jurii ale altor festivaluri, cel mai recent fiind Festivalul Internațional de Film Arab din Oran (Algeria).
Regizoarea Cristina Haneș, premiată în Elveția
La cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film din Locarno (Elveția), filmul „António e Catarina” , realizat de regizoarea Cristina Haneș, a obținut premiul Pardino D’oro pentru cel mai bun scurtmetraj internațional. De remarcat că regizoarea premiată nu locuiește în București, ci în Oradea, iar filmul premiat a fost produs sub stindard portughez.
Actorul Bogdan Dumitrache, premiat la San Sebastian
Imagini video cu Bogdan Dumitrache, de la Gala de Premiere a celei de-a 65-a ediții a Festival de San Sebastián.Rolul din Pororoca i-a adus trofeul pentru Cel mai bun actor.
Posted by Pororoca on 30 Septembrie 2017
Tot la Locarno, dar în 2011, Bogdan Dumitrache a primit trofeul pentru cel mai bun actor pentru rolul din filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (regia Adrian Sitaru). La sfârșitul lunii septembrie. actorul a recidivat, obținând premiul la categoria „cel mai bun actor” a Festivalului de Film de la San Sebastián, pentru rolul din pelicula „Pororoca”, de Constantin Popescu.