Share
FRV a interzis jucătorilor profesioniști să participe la Baia Mare Beach Volley Challenge 2018 (GALERIE FOTO)

FRV a interzis jucătorilor profesioniști să participe la Baia Mare Beach Volley Challenge 2018 (GALERIE FOTO)

Baia Mare Beach Handball Challenge a pornit la drum în urmă cu doi ani cu un obiectiv foarte precis. Promovarea sportului în general și al beach handbalului în special. Succesul aproape nesperat al primei ediții i-a determinat pe organizatori să dea loc în cadrul evenimentului care aduce plaja la munte și altor sporturi pe nisip, precum beach voley și beach fotbal. Cu același scop al promovării sportului.

Voleiul pe plajă este deja sport olimpic

Dintre acestea, doar voleiul pe plajă este sport olimpic. Un sport spectaculos, foarte popular în întreaga lume, cu nenumărate competiții de mare anvergură, cu o deosebită priză la public. Cu ocazia Olimpiadei de la Rio de Janeiro, pe plaja Copacabana a fost ridicat un stadion cu peste 12.000 locuri, iar la Londra, în 2012, unul de 15.000 de locuri. Sute de stadioane și terenuri dedicate special acestui sport sunt amenjatate în întreaga lume, atât cu caracter permanent, cât și temporar, unele chiar indoor. Pe plajele de la Bibione, în Italia, se organizează anual un eveniment deschis iubitorilor de volei cu 250 de terenuri și peste 5.000 de participanți, totul din fonduri private și în colaborare cu autoritățile locale (vezi foto).

 Doar două compeții avizate în România, la care pot participa profesioniștii

Din păcate, în România acest sport este mai puțin practicat. Site-ul federației de specialitate nu ne oferă informații, dar surse avizate susțin că voleiul pe plajă e practicat la noi în țară, la nivel profesionist, de maxim 150 de sportivi, luând în calcul toate categoriile de vârstă (juniori, cadeți, tineret, seniori, feminin, masculin), în marea lor majoritate practicanți și ai voleiului clasic, de sală.   Nici nu este de mirare, în condițiile în care la noi în țară există decât un singur turneu avizat de Federația Română de Volei (FRV), la Cluj Napoca, 4 turnee sunt în curs de avizare și unul nu e avizat. Alături de acestea, odată pe an se desfășoară pe litoral Campionatul Național. Concret, există deci doar 2 competiții la care jucătorii profesioniști pot participa. Asta pentru că o notă din subsolul tabelului care ne prezintă „vasta” listă a competițiilor din România atrage atenția jucătorilor legitimați că în cazul în care vor participa la turnee neavizate vor fi suspendați din activitatea voleibalistică.

FRV, insensibilă la propuneri de colaborare

Organizatorii Baia Mare Beach Handball Challenge 2018 (un eveniment realizat din resurse private, în colaborare cu autoritatea locală) au făcut din timp demersuri pentru a coopta FRV ca partener al competiției organizate la Baia Mare, una care nu se dorește a fi oficială, ci mai mult una cu caracter deschis, demonstrativ, având ca scop promovarea acestui sport. Neprimind un răspuns la propunerea de colaborare, s-a continuat organizarea turneului demonstrativ, față de care s-au arătat interesați peste 50 de sportivi din întreaga țară, amatori și profesioniști.  Însă, cu doar câteva zile înainte de eveniment, jucătorii legitimați au bătut în retragere. Motivul?  Acea notă de subsol, care se pare că este valabilă și în cazul turneelor de promovare.

Bir de 500 de euro către o fundație și nu către federație!

Ce presupune mai exact avizarea din partea FRV a unei competiții de beach volley, indiferent de caracterul ei? Plata unei taxe de 500 de euro și asigurarea de premii în valoare de câte 1.000 euro de gen (masculin și feminin). Așadar, într-o țară în care jucători de beach volley fac eforturi financiare personale pentru a se antrena în condiții propice și pentru a se deplasa la competiții, o țară care are în total 6 turnee cu caracter local, din care unul singur avizat, o țară în care voleiul pe plajă, sport olimpic, e aproape inexistent, FRV pune condiții financiare celor care care din propriile resurse încearcă să promoveze acest sport atât de popular. Mai exact, dacă se doresc  jucători profesionișt la o competiție care se desfășoară pe nisip și folosește mingea și fileul de volei, atunci trebuie plătit un „bir” de 500 de euro. Dar nici măcar către federație, ci către către o fundație colaboratoare a FRV! O fi bine, o fi rău? Ce ziceți domnule președinte Gheorghe Vișan?

În aceste condiții, inițiatorii Baia Mare Beach Handball Challenge au decis să organizeze turneul Baia Mare Beach Volley Challenge doar cu participarea sportivilor amatori sau care nu au licență FRV. Și, ca dovadă a popularității acestui sport, s-au aliniat la start numai 27 de echipe, o parte chiar din alte orașe, precum Cluj Napoca, Satu Mare sau Sighetu Marmației.

Rafael  HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


2 Comentarii în această postare

  1. La sibiu aceasi situatie

    Răspunde
  2. La sibiu aceasi situatie din pacate

    Răspunde

Lasă un comentariu