Share
Efectele pandemiei asupra sportului maramureșean – pe cine avantajează eventuala înghețare a campionatelor

Efectele pandemiei asupra sportului maramureșean – pe cine avantajează eventuala înghețare a campionatelor

Chiar dacă din punct de vedere al importanței și al prorităților de moment, sportul trece în plan secund, nu e lipsit totuși de interes felul în care echipele și sportivii se adaptează întreruperii in corpore a tuturor activităților și competițiilor sportive, inclusiv a antrenamentelor, cauzate de pandemia de la nivel mondial.

Până în acest moment au fost luate mai multe decizii drastice. Pe lângă întreruperea tuturor campionatelor sau amânarea competițiilor, la nivel național, la nivel internațional au fost anulate sau amanate o multitudine de competiții. Cea mai recentă decizie, inimaginabilă în epoca modernă a sportului, este amânarea pentru anul viitor a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal. Se analizează chiar și amânarea Olipimpiadei din această vară. Au fost anulate turnee și etape de campionat în sporturi precum tenisul sau automobilismul, unde, la nivel profesionist, amânarea este imposibilă din cauza calendarului competițional foarte aglomerat.

Decizii și mai aspre sunt posibile în Statele Unite, unde National Basketball Association  (NBA) ia în calcul, după o primă măsură de suspendare a campionatului, chiar și înghețarea/încheierea campionatului. Riscul de înghețare a clasamentelor și încheierea campionatelor sunt măsuri posibile peste tot în lume. În acest caz, acolo unde sistemul competițional permite, se vor considera ca finale clasamentele valabile la momentul suspendării. Asta, evident, ar putea avantaja sau dezavantaja unele echipe.

În acest moment toate federațiile naționale sunt în așteptare. Prelungirea termenului de 31 martie pentru suspendarea competițiilor pare a fi mai mult decât sigură în acest moment. O eventuală amânare până în vară a campionatelor poate crea complicații în lotul echipelor, în condițiile în care contractele unora din jucători expiră mai devreme, de regulă la sfârșitul campionatelor, lunii mai. Aceștia vor fi îndreptățiți să plece de la echipă sau să semneze cu alte cluburi. Mai mult chiar, nu vor mai avea drept de joc, legitimările lor expirând o dată cu încetarea contractelor. Se impun așadar măsuri excepționale din partea federațiilor, care să protejeze interesele ambelor părți.

În cele ce urmează vom prezenta punctele de vedere ale unora din oficialii echipelor și cluburilor maramureșene despre felul cum sunt afectate acestea de pandemie.

Una din echipele ce ar putea fi avantajate de înghețarea campionatului este cea de handbal feminin a CS Minaur Baia Mare, antrenată de Costică Buceschi, cel care a declarat pentru directmm.ro:

„Noi ar fi trebuit să reîncepem miercuri (18 martie, n.r.) pregătirea pentru ultima parte a sezonului. Până marți, împreună cu preparatorul fizic Boris Aspiridis am pregătit un program individual de pregătire pentru echipă, pe care l-am transmis fetelor. Până la sfârșitul săptămânii vom lua o hotărâre în ceea ce privește activitatea noastră pe următoarea perioadă, în funcție de ce informații apar de la FRH și EHF.”

Întrebat dacă din punct de vedere al pregătirii specifice, echipa (care acum nu se poate antrena) va fi afectată în cazul eventualei reluări a campionatului, Buceschi a mai declarat: „Acum în Sala Lascăr Pană nu se fac antrenamente, din decizia Ministerului. Important este să știm când se vor relua jocurile oficiale, iar în funcție de acestă decizie să putem reîncepe măcar cu 10 zile înainte antrenamentele specifice.” Dealtfel, antrenorul băimărean a admis că o eventuală înghețare a campionatului ar avantaja echipa pe care o conduce și care de pe locul 3 ar fi calificată pentru cupele europene.

Vom reveni și cu opiniile altor oficiali maramureșeni.

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu