Share
Cum îi împiedică statul pe donatorii de plasmă, extrem de folositoare în tratamentul împotriva COVID-19

Cum îi împiedică statul pe donatorii de plasmă, extrem de folositoare în tratamentul împotriva COVID-19

Tratamentul cu plasma împotriva noului coronavirus, una dintre soluţiile folosite în întreaga lume pentru tratarea pacienților în stare gravă, este disponibilă și la noi în țară. Dar nu pentru toată lumea. Și nu e vorba de compatibilitate ori de lipsă de oameni care să doneze. La noi, procesul în sine este unul greoi. Cei vindecați sunt puși chiar să scoată bani din propriul buzunar să își facă testele care să arate că s-au vindecat, scrie digi24.ro.

Plasma cu anticorpi donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 este o șansă reală la viață pentru mulți pacienți aflați în stare gravă. Însă tratamentul nu poate fi disponibil pentru toți acești bolnavi, chiar dacă voluntari există. Este și cazul unui pacient din Târgoviște, externat de medic și trimis în izolare acasă fără a i se face un test care să arate că s-a vindecat complet.

George Rizea, pacient vindecat de COVID: „Eu am încercat deja de la telefon, fiind încă în spital, am încercat să aflu detalii despre cum aș putea să donez. Mie mi s-au efectuat câteva teste de sânge și un singur test care a ieșit pozitiv acum vreo trei săptămâni. Din acel moment nu mi s-au mai făcut teste”.

Protocolul prelevării sângelui pentru plasma anti-COVID prevede ca donatorii să vină cu un buletin de analize negativ. Pentru cei externați fără acest test, dar care vor să doneze, nu există reglementări clare.

Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzii București: „Acești pacienți este foarte dificil să îi gestionăm. Ei au ieșit pozitiv din spital, dar nu știm sigur dacă s-au vindecat și ne pot supune pe noi unui risc de contaminare. În al doilea rând nu știm dacă au trecut 2 săptămâni din momentul în care ei au ieșit negativi. Se pot adresa DSP-ului, se pot adresa oricărui spital, pentru că este foarte important ca acești oameni să își facă testul SARS-CoV-2 să știe că s-au negativat, iar dacă nu să reintre în izolare, să nu contamineze pe alții”.

Și nu este singura piedică pe care o întâmpină voluntarii care vor să doneze plasmă pentru bolnavii critici de COVID-19. Actuala legislație nu îi ia în calcul și pe pacienții care nu au fost internați.

Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bistrița: „S-a demonstrat ajutorul exclusiv pentru criticii internați în spital. Efectiv îi ajută să depășească stadiul grav al bolii, prin acești anticorpi pe care îi dezvoltă organismul, după trecerea prin boală”.

O altă piedică pentru donarea de plasmă o reprezintă și faptul că nu există o rețea bine pusă la punct la nivel național. În prezent plasma poate fi recoltată doar în 17 centre de transfuzie din țară.

Persoanele eligibile care pot dona plasmă anti-COVID trebuie să fie sănătoase și să aibă vârsta între 18 și 60 de ani. Se se prezinte la centrul de donare la două, cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital, cu biletul de externare și cu un buletin de analize care să arate că s-a vindecat de COVID-19.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu