Share
Tradiția merge mai departe: Ginerele Tezaurului Uman Viu Dumitru Pop Tincu este continuatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

Tradiția merge mai departe: Ginerele Tezaurului Uman Viu Dumitru Pop Tincu este continuatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

Cimitirul Vesel din Săpânţa este una dintre atracțiile județului nostru. Este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, pe care sunt reprezentate scene din viața celor decedați. În plus, pe cruci sunt scrise versuri în care sunt amintite, cu umor, persoanele respective.

Din 1977, Tezaurul Uman Viu Dumitru Pop Tincu a fost cel care a dus mai departe ceea ce a început acolo Stan Ioan Pătraş, iniţiatorul epitafurilor vesele de pe crucile din cimitir. Din păcate, Dumitru Pop Tincu a trecut la cele veșnice în decembrie 2022.

Reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș informează că această muncă este dusă mai departe acum de ginerele său, lucru care nu poate decât să ne bucure. Mai mult decât atât, acesta este chiar stră-strănepotul lui Stan Ioan Pătraș!

„Crucile cu epitafuri ilare sunt duse mai departe de către ginerele său. Sincronicitatea este izbitoare, ginerele său este și stră-strănepotul marelui artist Stan Ioan Pătraș și culmea se numește tot Stan Ion Pătraș! Acest continuator al proiectului început de stră-străbunicul său în anul 1935, a străbătut lumea în lung și în lat, căutându-și un rost. Când de fapt, menirea sa era mai aproape decât și-ar fi imaginat vreodată! Aceea de a sculpta cu mult talent și migală, crucile vesele în atelierul stră-străbunicului său. Cunoaște modelele și simbolurile geometrice pe care le sculptează pe crucile vesele, cu multă pasiune și dăruire. Reîntoarcerea sa, a fost ca o rechemare a strămoșului său, îngropat în Cimitirul vesel, pe care tocmai străbunul însuși l-a făurit!

Anamaria Stan, soția sculptorului mărturisește că „Talentul său l-a descoperit tata când traia, pentru că îl punea să lucreze cu el, soțul a fost mai mult plecat și doar când venea în concediu lucra cu tata. El nu a lucrat ca și elev la tata, ca și alți copii pe care i-a învățat. El a fost ginere si coincidența a fost că este chiar din familia lui Stan Pătraș. De când a început pandemia, soțul nu a plecat înapoi în străinatate și s-a apucat de lucru, apoi tata s-a îmbolnăvit și soțul lucra în locul tatălui meu. Pentru o cruce depinde de categorie, lucrează în jur de 2-3 săptămâni”, informează Corina Isabella Csiszár din cadrul Centrului Culturii.

Mult succes îi dorim!

L.C.H.

Foto – Feher Alexandru

Citește și

Meșterul popular Dumitru Pop Tincu, continuatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța, a primit titlul de „Tezaur uman viu”

A trecut la cele veșnice Dumitru Pop Tincu, Tezaurul Uman de la Săpânța

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu