Share
Meșterul popular Dumitru Pop Tincu, continuatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța, a primit titlul de „Tezaur uman viu”

Meșterul popular Dumitru Pop Tincu, continuatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța, a primit titlul de „Tezaur uman viu”

Meșterul popular Dumitru Pop Tincu este continuatorul Cimitirului Vesel de la Săpânța. De la o vârstă fragedă, acesta a lucrat și s-a format alături de celebrul meșter popular Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel.

Ieri, 6 septembrie, Dumitru Pop Tincu a fost onorat cu titlul de „Tezaur uman viu”, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

”Dumitru Pop (Tincu) reia formele decorative originare și cromatica specifică impuse de inițiatorul Stan Ion Pătraș la Cimitirul vesel din Săpânța, recreându-le, alături de epitafurile cu valențe literare și accente de verș maramureșean, creând astfel o adevărată frescă a satului maramureșean (săpânțean) contemporan – autentică și originală, plină de culoare și savoare – un spațiu cultural cu o identitate bine definită.

Având o activitate bogată, de peste 40 de ani, Dumitru Pop (Tincu), cu multă abnegație și dăruire, creează (ornamentica crucilor din Cimitirul vesel relevă unitatea în diversitate a acestor creații, precum și calitățile meșterului-creator: echilibrul compozițional, atenția la detaliu, simț al proporțiilor, putere de sinteză, viziune realistă, fibra poetică), performează (utilizează materia primă consacrată – lemnul – și metodele și tehnicile de lucru preluate de la Stan Ion Pătraș și perfecționate, în timp) și transmite ucenicilor/elevilor săi. Este, de asemenea, un excelent ambasador al culturii tradiționale maramureșene, pe care o promovează constant, participând la manifestări naționale și internaționale.

Având în vedere cele de mai sus (și multe altele, menționate în Dosarul de candidatură), considerând că domnul Dumitru Pop (Tincu) este reprezentativ pentru Săpânța-Maramureș în ceea ce privește contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural imaterial, l-am recomandat în vederea obținerii titlului TEZAUR UMAN VIU” – precizează asist. univ. dr. Natalia Lazăr, cea care a realizat dosarul de candidatură și a făcut recomandarea.

Ce înseamnă Tezaur Uman Viu?

Este un titlu „viager, personal și netransmisibil” acordat persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”.

În România această distincţie este oferită de Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial – Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Acest titlu face parte dintr-un program internaţional care se desfăşoară în state ca: Japonia, Franţa, Republica Cehă, Ungaria etc.

În Maramureș, pe lângă Dumitru Pop Tincu, alte două persoane au mai primit, în 2011, acest titlu. Este vorba de

  • Nicolae Piţiş – rapsod popular – Lăpuşul Românesc;
  • Vaier Burzo – rapsod popular – Suciu de Sus.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu