Share
Lupi surprinși în Groșii Țibleșului; „Suntem zonă de munte, asta e. Coboară și ei din pădure, ar mânca ceva” (VIDEO)

Lupi surprinși în Groșii Țibleșului; „Suntem zonă de munte, asta e. Coboară și ei din pădure, ar mânca ceva” (VIDEO)

De câteva zile, pe rețelele de socializare circulă un video în care doi lupi aleargă, dimineața la 5.30, prin localitatea maramureșeană Groșii Țibleșului.

Tânărul care filmează animalele se află în mașină. El pomenește și de un al treilea lup, însă acesta nu apre în filmarea respectivă.

Părerile sunt împărțite printre internauți. Unii se miră și se arată chiar îngrijorați că aceste animale sălbatice sunt printre oameni, în timp ce alții consideră că sunt doar niște câini.

Pentru a ne lămuri, l-am contactat pe primarul comunei, Nicolaie Burzo, care spune:

„E o haită de trei lupi care umblă zilnic, și noaptea, și prin sat, și pe la oi, prin pădure. Mai merg pe la stâni, pe la oameni care stau izolați. Asta e, i-a văzut lumea. Au fost și duminică dimineața la ora 5.00 pe drum, prin fața unei mașini. Nu e nicio minune, la oameni nu le fac nimic, coboară și ei din pădure, ar mânca ceva. Suntem zonă de munte, asta e. E ocrotit, nu-l împușcă nimeni, cine l-a ocrotit să-și ia și răspundere”.

Prezența lupilor în pădurile din România

Potrivit experților de mediu din cadrul WWF România, în țara noastră, populația de lup nu a dispărut niciodată, datorită protecției înalte oferite de Munții Carpați. Din cele mai vechi timpuri, lupul a reprezentat un simbol al inteligenței și rezistenței, numeroase tradiții și obiceiuri românești fiind legate de conviețuirea alături de acest carnivor impresionant.

„Datele oficiale indică o populație stabilă, de 2.500 până la 2.900 de lupi, răspândiți în zone de dealuri înalte și munți de joasă altitudine, pe tot cuprinsul lanțului carpatic. Densitatea medie pe teritoriul României este de 1,95 lupi la 100 km2.

În ciuda unei populații destul de mari de care se bucură țara noastră, specia este amenințată de invadarea habitatului, de defrișările și lucrările de infrastructură care fragmentează pădurile, de braconaj, de prezența câinilor maidanezi în habitatele naturale.

Pe teritoriul UE, inclusiv în România, lupii sunt protejați de Directiva Habitate, care îi include pe lista speciilor de animale protejate care nu pot fi vânate în scop de agrement. În România, lupii pot fi ”recoltați” în baza ordinelor de derogare emise de Ministerul Mediului, doar în cazul în care anumite exemplare au atacat sau constituie un pericol iminent pentru animalele de fermă”, arată WWF România.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu