Share
PS Iustin a instalat noul preot în Parohia Ortodoxă Rozavlea – Șesu Mănăstirii (FOTO)

PS Iustin a instalat noul preot în Parohia Ortodoxă Rozavlea – Șesu Mănăstirii (FOTO)

Duminică, 27 martie, a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din satul său natal Rozavlea şi a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica din Şesul Mănăstirii, zonă din sat în care s-a născut şi a copilărit. Încă de la sosire a fost întâmpinat de un mare număr de tineri şi tinere.

Oficiată în demisolul bisericii, arhipline, în jurul căreia erau mai mulţi credincioşi decât în interior, Preasfinţitul Părinte Iustin a slujit în fruntea unui sobor alcătuit din Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Anin Alexandru Coste, ultima slujire în calitate de paroh în funcţie, Pr. Vasile Cosma, parohul din Rozavlea Centru, Pr. Simion Smicală, parohul din Sâlţa, Pr. Nicolae Pintea, din Săliştea de Sus I, Pr. Daniel Magdău din Şieu, Pr. Cătălin Şimon din Valea Satului – Strâmtura, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu şi Florian Vois.

La momentul consacrat a fost hirotonit întru preot pe seama acestei parohii tânărul diacon Ioan Florin Vlad, fost cântăreţ la această biserică, care a ocupat această parohie prin concurs.

În timpul Sfintei Liturghii au fost rostite, în genunchi, rugăciuni pentru încetarea războiului din Ucraina.

După oficierea Sfintei Liturghii Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a instalat ca paroh pe Pr. Ioan Florin Vlad, căruia i-a înmânat însemnele slujirii preoţeşti: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce de binecuvântare, cheia bisericii şi decizia de numire ca preot paroh.

Tânărul preot a rostit un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu, Episcopului şi credincioşilor pentru primire, înălţând rugăciuni pentru o păstorire lungă şi înţeleaptă şi a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul acesteui sfânt locaş.

Fostul paroh, Pr. Anin Alexandru Coste a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o Cruce de binecuvântare.

Un vast şi foarte folositor cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa consătenilor săi şi a rudeniilor, în care le-a vorbit explicit despre „Crucea – pomul vieţii”, despre semnificaţia şi ajutorul pe care îl primim din partea Sfintei Cruci pe care a fost Răstignit Mântuitorul, căreia trebuie să i ne închinăm cu smerenie şi inimă curată, despre rolul sfinţitor al Sfintei Cruci, de la care luăm putere şi mergem mai departe cu puterea de la ea pe drumul vieţii.
Mai departe ierarhul a făcut referire la pericopa evanghelică a duminicii a luării Sfintei Cruci şi urmarea lui Hristos ca să-şi salveze sufletul.

„În urmarea lui Hristos trebuie să fim ca Ioan Evanghelistul, fidel, care a rămas cu Hristos până la Cruce şi până la mormânt. Unii ucenici au avut slăbiciunea să se teamă de moarte şi în momentul acela i-a părăsit harul şi s-au lepădat de Hristos, dar cei mai mulţi, milioane, şi-au dat viaţa pentru Hristos. Şi aşa trebuie să fie demnitarii, conducătorii popoarelor creştine. Ce s-a ales din Europa creştină? Unde sunt conducătorii de astăzi, care s-au lepădat de Hristos şi de creştinism? Unde au adus Europa? Care-i cultura Europei de astăzi, a Europei creştine, care 2000 de ani a avut un progres fără precedent în toate domeniile: literatură, cultură, artă, poezie, muzică, arhitectură, pictură? Descoperirile uriaşe sunt rodul creaţiei creştine şi a inspiraţiei divine”.

„Unde am adus Europa astăzi? Se descreştinează şi se leapădă de Hristos şi-L alungă din lume. Votează tot felul de legi care promovează fărădelegea împotriva lui Dumnezeu. Să nu ne mirăm că vine mustrarea lui Dumnezeu, vine pedeapsa, vine războiul, vine încercarea, vine necazul, vin catastrofele, vin inundaţiile şi uraganele şi ies apele şi înghit oraşele şi vin furtunile şi se dezlănţuie şi ucid oameni, şi distrug sate şi localităţi. Să nu ne mirăm. I-am întors spatele lui Dumnezeu. Suntem la sfârşitul istoriei. Poate nu-i apocalipsa, dar suntem la sfârşitul istoriei şi umanitatea dă semne că s-a obosit să mai creadă în Dumnezeu. Nu-L mai vrea, Îl respinge. Şi parlamentarii uitaţi-vă ce votează acolo, în Parlamentele acestea democratice ale lumii? Ce votează? Legi care aduc în lume fărădelegea. Nu mai ţin cont de poruncile lui Dumnezeu, de cele 10 porunci care sunt normative, care au adus lumii civilizaţia şi au statornicit relaţiile între oameni şi Dumnezeu şi între oameni întreolaltă. De cele 10 porunci măcar să ţină seamă şi de cultura Evangheliei creştine, care a adus pace în lume, că Evanghelia lui Hristos e a iubirii, a iertării şi a păcii. Din acest vin necazurile”, a explicat mai departe Preasfinţia Sa.

„Unde este Constantin Brâncoveanu astăzi, care şi-a pus capul pe butuc, după ce a asistat la moartea copiilor săi? Acela pe care l-a trecut Biserica, după 300 de ani, în calendar! Acela e model de conducător al unui popor creştin! Nu şi-a abandonat credinţa! Că dacă trecea la musulmani îşi păstra coroana şi nu-i mureau nici fiii. Unde sunt acei conducători? Şi apoi, să ne mirăm că ne mustră Dumnezeu? Că-i aici, la porţile Europei, războiul? Să nu ne mirăm! Nu ştiu dacă suntem vrednici să ne rugăm şi să fim ascultaţi de Dumnezeu ca să înceteze războiul. Să ne rugăm mereu ca să înceteze războiul, să înceteze suferinţa, că mor copiii din braţele mamelor şi rămân femeile văduve cu copiii în braţe. Nici nu pot să le facă cele rânduite, să-i îngroape. Şi să le facă parastasele şi cele rânduite cum fac mamele ca Dumnezeu să le ierte sufletele. Să ne ajute Dumnezeu ca păstorii să fie adevăraţi şi să ne lumineze, să ne întărească, să ne îndrume, să nu ne lase să rătăcim şi conducătorii să-şi revină din amnezie, să-şi aducă aminte de Hristos, de Crucea Lui, de responsabilitatea salvării omenirii. Hristos a salvat umanitatea că a venit ca salvator. Şi ei trebuie să salveze umanitatea, nu să aducă moarte pe pământ. Asta se cuvine să fie lumea”, a concluzionat Întâistătătorul Eparhiei noastre.

La final, noul preot paroh a dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o icoană pictată chiar de sfinția sa, reprezentând chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și un coș cu flori, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu