Share
Biserica „Înălțarea Domnului” din Baia Mare a fost târnosită în această duminică

Biserica „Înălțarea Domnului” din Baia Mare a fost târnosită în această duminică

Duminică, 8 octombrie, a 20-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a târnosit biserica Parohiei Ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Baia Mare (zona Spitalului TBC Baia Mare), înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

„Parohia „Înălţarea Domnului” din cartierul Săsar din s-a înfiinţat ca o necesitate pastorală pentru această parte a oraşului, cu binecuvântarea şi decizia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. În 1997, după ce au slujit într-un spaţiu improvizat, am pus piatra de temelie pentru această biserică, deci, iată a trecut mai bine de un sfert de secol, biserică aşezată sub praznicul „Înălţării Domnului” şi s-au făcut eforturi mari pentru că e o biserică de dimensiuni considerabile şi de un stil neobizantin deosebit de frumos pentru această zonă.

În 2015 biserica a fost acoperită şi pregătită pentru pictură. Toate acestea s-au petrecut în timpul păstoririi părintelui Alexandru Buteanu, inspector eparhial al IPS Justinian şi al nostru o vreme, care a păstorit aici aproape 20 de ani, din 2001 până în 2020. În 2020 a fost numit părintele Marius Nechita, care în prezent este inspector şcolar de Religie şi părintele Claudiu Pop, cadru didactic la Departamentul de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” şi la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, şi au continuat lucrările în bună înţelegere şi armonie cu părintele Alexandru Buteanu, cu Consiliul Parohial, încât cei 3.000 de metri pătraţi de pictură au fost anul acesta desăvârşiţi printr-o frumoasă lucrare luminoasă în stil bizantin, în stil neoromânesc şi care este de o frumuseţe fără egal.

Am convenit şi am primit invitaţia părinţilor, a Consiliului Parohial şi dorinţa credincioşilor ca să venim în această duminică, a XX-a după Rusalii, la începutul lunii octombrie, ca să binecuvântăm toată lucrarea lor şi să sfinţim, să târnosim Altarul, Sfânta Masă şi toate lucrările atât de valoroase şi frumoase.

Sunt 3.000 de credincioşi arondaţi la această parohie, doi preoţi, deci este o comunitate foarte bine legată şi cu credincioşi buni, care au sacrificat mult din ofrandele lor pentru ca să se termine această biserică. Desigur, s-au primit şi ajutoare de la nivel central, de la nivel local, de la Primărie, dar, în principal, bisericile se construiesc cu puţinul celor mulţi, cu ajutorul credincioşilor, care şi le doresc, de fapt, şi care înţeleg că este o necesitate ca să aibă un locaş de cult pentru ei şi pentru copii şi urmaşii urmaşilor lor. Până la urmă, fiecare biserică, fiecare mănăstire este o ctitorie pentru veşnicie. I-am dat şi cel de-a doilea hram acum, pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, ocrotitorul Episcopiei noastre a Maramureşului şi Sătmarului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Slujba de târnosire

Oficiată după toate regulile Bisericii Ortodoxe, slujba de târnosire a fost făcută cu respectarea întocmai a tipicului unei târnosiri.

Astfel, a fost sfinţită biserica prin rostirea rugăciunilor îndătinate, unsă cu Sfântul şi Marele Mir în exterior şi înconjurarea ei împreună cu toţi credincioşii prezenţi. Slujba de sfinţire a continuat apoi în interior, unde a fost sfinţită pictura, în cele patru puncte cardinale, Iconostasul şi icoanele de pe el, Sfântul Altar şi Proscomidiarul, după ce mai înainte a fost târnosită Masa Sfântului Altar, prin aşezarea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, semnat de toţi membrii din sobor, apoi prin punerea în cele patru colţuri ale Sfintei Mese a icoanelor Sfinţilor Evanghelişti, fiind sigilate cu ceară, iar apoi împodobirea Sfântului Pristol pentru slujire.

Cu ocazia târnosirii, biserica a primit al doilea hram: Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş, ocrotitorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pe lângă hramul „Înălţarea Domnului”.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească

Un mare sobor de preoţi şi diaconi a slujit cu ocazia târnosirii acestei sfinte biserici, Sfânta Liturghie Arhierească fiind oficiată în interiorul sfântului locaş, deoarece spaţiu foarte mare a permis acest lucru.

Din sobor au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Spiridon Belei, stareţul Mănăstirii Scărişoara Nouă, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Pop, inspector eparhial, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecan al Facultăţii de Litere, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Dr. Nechita Marius, paroh, inspector şcolar pentru Religie, Pr. Alexandru Buteanu, fost paroh, Pr. Claudiu Pop, coslujitor, Pr. Călin Stoica din Arieşul de Câmp, Pr. Bogdan Bancoş de la Spitalul de Pneumoftiziologie, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Diac. Sergiu Buteanu, slujitor la această biserică.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois, iar la priceasnă a cântat elevul Paul Marincaș şi o tânără.

Distincţii

Preasfinţitul Părinte Iustin a răsplătit eforturile preoţilor slujitori de la această biserică prin acordarea Ordinului „Crucea Justinian Arhiepiscopul” preotului Alexandru Buteanu, care a lucrat peste 20 de ani ca inspector eparhial şi o perioadă lungă de timp ca paroh.

De asemenea, a oferit Ordinul „Justinian Arhiepiscopul” preotului paroh Marius Nechita, cu care a lucrat o lungă perioadă de timp ca director al Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

Cu Gramata Episcopală a fost distins preotul Claudiu Pop, coslujitor, iar preotul Bogdan Bancoş şi diaconul Sergiu Buteanu au primit Diploma Omagială.

Preotul paroh Marius Nechita a acordat Diploma Omagială şi Placheta Aniversară emisă cu ocazia târnosirii pentru 27 de binefăcători. Ca semn de preţuire şi mulţumire, preotul paroh Marius Nechita, împreună cu preotul slujitor, Consiliul Parohial şi credincioşii au dăruit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o icoană pentru Muzeul Episcopiei cu chipul Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, pictată de pictorul care a împodobit biserica, informează Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”.

Foto: Arhid. Vasile Pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu