Share
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Afecțiunea din viața unei mămici după ce se naște copilul; Depresia postpartum, semnale și câteva soluții

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Afecțiunea din viața unei mămici după ce se naște copilul; Depresia postpartum, semnale și câteva soluții

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Afecțiunea din viața unei mămici după ce se naște copilul; Depresia postpartum, semnale și câteva soluții

Întâlnesc de destule ori femei ce se vonfruntă după naștere cu depresia. Ce mi se pare trist este acolo unde nu au sprijin și înțelegere.

La un moment dat a venit la terapie o femeie ce avea 3 copii, ultimul având trei luni. ”Domnul” nu înțelegea de ce e ”atâta de obosită, doar stă toată ziua și nu face nimic. Casa ar trebui să fie curată că și mama lui făcea, ba mai mult ”mami” gătea!”.

E doar una dintre nemulțumirile sale. Ideea este că o femeie după naștere e foarte obosită. Corpul a produs timp de aproape un an viață!!!!! Unii înțelegeți avest aspect? Știți ce spun studiile? Dacă corpul unui bărbat ar trece doar prin ciclu menstrual, ar muri. Nu face față! Așa că, n-ar strica puțină educație, înțelegere și poate un picuț de lucru la a tăia cordoanele ombilicale de ”mami”. Doar așa putem deveni conștienți și putem trăi în echilibru cu noi și ceilalți.

Hai să vedem ce este depresia postpartum: Depresia postpartum este o afecțiune serioasă care afectează multe femei după nașterea unui copil. Ce putem face dacă trecem prin așa ceva?

Este important să căutați ajutor și sprijin profesional pentru a depăși această condiție.

Iată câteva lucruri care vă pot ajuta în procesul de ”trecere” prin aceasta:

Căutați sprijin medical: Consultați un specialist în sănătatea mentală pentru a vă evalua simptomele și a primi un diagnostic adecvat. Ei vă pot recomanda opțiuni de tratament, inclusiv terapie și medicamente, dacă este necesar.

Faceți terapie: Terapia individuală poate fi extrem de benefică în tratarea depresiei postpartum. Sunt femei ce au impresia că nu o să-și mai revină niciodată. Unele au impresia că nu sunt mame bune sau că nu știu dacă ceea ce simt e ok. Unele se simt respinse de bebeluși etc.
Terapeutul vă poate ajuta să explorați și să înțelegeți emoțiile și gândurile negative asociate cu această afecțiune și să vă ofere strategii și instrumente pentru a le depăși.

Nu vă izolați: Încercați să vă mențineți conectat(ă) cu lumea exterioară și să evitați izolarea. Întâlniți-vă cu alte mame care trec prin aceeași experiență. Interacțiunea cu alți oameni care înțeleg poate oferi un sentiment de normalitate și sprijin.

Căutați și acceptați ajutor: Căutați sprijin din partea partenerului, familiei și prietenilor. Împărtășiți-vă experiența și emoțiile cu oameni în care aveți încredere și care vă pot oferi susținere emoțională și practică.

Aveți grijă de sănătatea fizică: Încercați să aveți un stil de viață sănătos, inclusiv alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată. Nu pot spune cât de mult poate însrmna mișcare. Aceste aspecte pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și pot contribui la îmbunătățirea stării generale de bine.

Faceți-vă timp pentru voi: Unele găsesc enorm de multe scuze. Găsiți modalități să vă acordați timp pentru relaxare și pentru a face activități care vă plac. A face ceva ce vă aduce bucurie și satisfacție personală poate avea un efect pozitiv asupra stării emoționale.

Aveți răbdare cu voi: Încercați să vă acceptați emoțiile și să nu vă judecați pentru ceea ce simțiți. Emoțiile trebuie trăite! Nu tot fugiți de ele. Învățați să le acceptați. E o perioadă dificilă, nu lăsați pe nimeni să vă inducă ca trebuie să fiți mereu “ panseluțe”. Nu, n-aveți cum. Depresia postpartum nu este vina dumneavoastră și este important să vă tratați cu compasiune și înțelegere.

Psiholog Psihoterapeut CECILIA ARDUSĂTAN

Colaboratoarea noastră este activă permanent pe rețelele de socializare: Facebook (este pe contul personal: Cabinet individual de psihologie clinică şi psihoterapie Ardusătan Cecilia), Instagram (ardus.cecilia), TikTok (Ardus Cecilia), Youtube (Mind Fitness with Cecilia). Dați like, share, subscribe!

*Notă – rubrica este una săptămânală, așadar vă rugăm să ne semnalați care ar fi temele pe care le-ați dori abordate!

Citește și

Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Anxietatea în viața unui copil care vrea să obțină performanță; Cum o gestionăm, câteva tehnici esențiale


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu