Share
Prim ajutor în școli: Elevii din Maramureș sunt instruiți în cadrul unor ateliere speciale de „maltezii” voluntari, iată aici totul despre activități!

Prim ajutor în școli: Elevii din Maramureș sunt instruiți în cadrul unor ateliere speciale de „maltezii” voluntari, iată aici totul despre activități!

Prim ajutor în școli: Elevii din Maramureș sunt instruiți în cadrul unor ateliere speciale de „maltezii” voluntari, iată aici totul despre activități!

Ziua de 5 decembrie este și Ziua Internațională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică și Socială, denumită mai frecvent Ziua Internațională a Voluntarilor (IVD), este o sărbătoare internațională mandatată de Adunarea Generală a ONU în 1985. Ziua Internațională a Voluntariatului este sărbătorită de multe organizații neguvernamentale, societatea civilă și sectorul privat, printre altele. De asemenea, este marcat și susținut de Programul Voluntarii Națiunilor Unite(UNV). Astăzi ne vom apleca atenția către voluntarii Serviciului de Ajutor Maltez din Baia Mare, mereu implicați în activitățile din județul Maramureș.

Cu o istorie de peste 30 de ani, sucursala Baia Mare a Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR), contribuie activ la bunăstarea comunităților locale prin desfășurarea pe teritoriul județului Maramureș a unor proiecte cu un puternic impact social și comunitar. „Proiectele specifice situațiilor de urgență sunt extrem de importante pentru educația tinerei generații și pentru contribuția adusă de tinerii voluntari în sprijinul comunității. Principalele direcții de acțiune includ instruirea în vederea acordării primului ajutor în prespital, activități de instruire a elevilor pentru prim ajutor în școală, sesiuni de instruire pentru instituții guvernamentale/locale și organizații de drept privat, acordarea de prim ajutor prespitalicesc în cadrul evenimentelor sociale și sportive organizate la nivelul județului Maramureș, simulări/exerciții, precum și intervenții reale în situații de urgență alături de partenerii noștri instituționali. Serviciul de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare are ca şi obiectiv statutar instruirea populaţiei în primul ajutor de bază şi pregătirea populaţiei pentru situaţii în caz de dezastru şi catastrofă”, arată pentru DirectMM.ro Cătălin Vatră, conducător operațiuni medicale, situații de urgență și speciale, în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR) suc. Baia Mare.

Serviciul de Ajutor Maltez în România, suc. Baia Mare, vine în sprijinul instituțiilor de învățământ și a comunităților locale prin proiectul „Atelier de Prim Ajutor în Școală”, proiect deja implementat cu succes la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Baia Sprie, Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” din Tăuții de Sus și Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Baia Mare. „Scopul proiectului este de a veni în sprijinul instituțiilor de învățământ și a comunităţilor locale prin posibilitatea de intervenție a elevilor în vederea acordării primului ajutor de urgenţă în cadrul școlii sau în comunitate, acţiune vitală în primele minute până la sosirea echipajelor specializate. Încurajăm instituțiile de învățămțnt să se alature ”Atelierului de Prim Ajutor in Școală”. Elevii participanți la ”Atelierul de Prim Ajutor in Școală” vor dobândi cunoștințele și deprinderile necesare pentru a acorda primul ajutor, dar cel mai important rol al lor este de a asigura ”Lanţul Supravieţuirii” în cazul victimelor aflate în stop cardio-respirator, până la sosirea echipajelor specializate. Ca și exemplu edificator, o elevă a Liceului Tehnologic de Transporturi Auto a intervenit la o urgență în orașul Baia Sprie, a efectuat manevrele de prim ajutor necesare și a acordat suport moral victimei până la sosirea ambulanței. (DirectMM.ro a prezentat subiectul, vezi și articolul AICI). Cursul este sustinut de formatori, cu pregătire și experiență vastă și îndelungată în domeniul situațiilor de urgență și speciale. Cursurile sunt sustinute sub forma de ateliere bi-lunare cu durata de 2 ore, pe durata întregului an școlar. La aceste ateliere vor participa elevi voluntari din cadrul instituțiilor de învățământ, elevi care vor fi instruiţi corespunzător atât teoretic cât și practic pentru efectuarea eficientă a tehnicilor de prim ajutor, pentru a acționa astfel în mod adecvat”, mai arată pentru DirectMM.ro Cătălin Vatră, conducător operațiuni medicale, situații de urgență și speciale, în cadrul Serviciului de Ajutor Maltez în România (SAMR) suc. Baia Mare.

Dar iată ce presupun activitățile! „Programa „Atelierului de Prim Ajutor în Școală” include: noțiuni de anatomie, verificarea conștienței și a respirației, manevra Heimlich, poziția laterală de siguranță, stopul cardio-respirator, utilizarea defibrilatorului semi/automat, plăgi și tehnici de hemostază și pansare, trauma și tehnici de imobilizare, arsuri etc. În urma absolvirii cursului, elevii vor stăpâni cunostințele teoretice și practice pentru a efectua activități specifice intervenţiei în situaţii de urgenţă, cum sunt: recunoaşterea situaţiei de urgenţă; siguranţa salvatorului; siguranţa colectivităţii; prima evaluare a victimei; importanţa menţinerii legăturii continue cu serviciile mobile de urgenţă; aplicarea măsurilor standardizate şi a protocoalelor de prim ajutor; aplicarea suportului vital de bază; supravegherea victimei(lor) până la sosirea serviciilor mobile de urgenţă”, mai arată Cătălin Vatră. Serviciul de Ajutor Maltez în România, suc. Baia Mare, își propune să crească nivelul de constientizare în cadrul populației referitor la măsurile de prevenire și comportamentul pe care să îl adopte în diferite situații de urgență prin cooptarea de noi instituții de învățământ în proiectul „Atelier de Prim Ajutor în Școală”. „Sesiunile de pregătire teoretică și practică pentru activități de prim ajutor pentru instituții de drept public și privat reprezintă o directie constantă de activitate pentru Serviciul de Ajutor Maltez în România, suc. Baia Mare. Periodic, la cererea diferitelor instituţii, companii, organizaţii sau grupuri de iniţiativă se organizează cursuri de instruire teoretică și practică cu privire la elementele și tehnicile pe care le implică acordarea primul ajutor. Un număr cât mai mare de persoane ce parcurg modulele de instruire de prim ajutor premedical reprezintă, pe termen lung, un câștig pentru întreaga comunitate, care are în rândul membrilor săi oameni atenți și capabili de decizii potrivite, la momentul potrivit”, mai arată Cătălin Vatră.

C.Ț.

Citește și

Importanța cursului de prim ajutor: O elevă de la Liceul de Transporturi Auto din Baia Sprie a salvat viața unui bărbat care a făcut o criză de epilepsie (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu