Share
O situație puțin știută: Avem mulți maramureșeni care sunt alergici la o specie aparținând familiei arbuștilor! Efectul ambroziei asupra sănătății!

O situație puțin știută: Avem mulți maramureșeni care sunt alergici la o specie aparținând familiei arbuștilor! Efectul ambroziei asupra sănătății!

O situație puțin știută: Avem mulți maramureșeni care sunt alergici la o specie aparținând familiei arbuștilor! Efectul ambroziei asupra sănătății!

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc, arată specialiștii, în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase. Varii specii de Ambrosia produc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alergice („febra fânului”).

Alergia la ambrozie este frecventă în România. 5,35% din populația activă a țării, estimată la 9.000.000, este alergică la polenul de ambrozie, ceea ce înseamnă un număr de 492.000 de romani afectați. Majoritatea prezintă rinoconjunctivita, afecțiune ce în timp evoluează spre astm. Prevalența alergiilor la ambrozie în rândul populației este comparabilă cu cea a diabetului zaharat. De asemenea, conform estimarilor, 6.000.000 de persoane sunt expuse la polenul de ambrozie, preponderent în zona de vest a României, arată medicover.ro. Adesea simptomele alergiei la ambrozie se manifesta acut dupa sezonul de polenizare al gramineelor, in lunile august – septembrie. Acestea sunt: strănut în salve (repetat), mâncărimi la nivelul nasului și ochilor, congestie nazală (nas înfundat), secreții nazale apoase, anosomie (pierderea mirosului), cefalee, somnolență, ochi iritați, lăcrimare excesivă. Acestea pot fi semnele rinoconjunctivitei alergice. Rinoconjunctivita alergică se instalează atunci când organismul expus la un alergen, provoacă un răspuns imunitar exagerat față de respectivul alergen. În cazul de față alergenul este polenul de ambrozie. Rinita alergică sezonieră cauzată de ambrozie, apare atât la persoane adulte, cât și la copii mici, de 4-5 ani, foarte rar la copiii cu vârsta de sub 1 an și se manifestă prin prurit local (nas și ochi), tuse și strănut, nas înfundat și/ sau secreții apoase. Alergia la ambrozie poate conduce la apariția astmului. Semințele de ambrozie încep să încolțească primăvara, odat cu majoritatea plantelor, însă începând cu jumătatea lunii iulie și până spre sfârșitul lunii septembrie, uneori chiar octombrie, ambrozia produce o cantitate mare de polen. Polenul ambroziei este răspândit în atmosferă pe calea aerului, pe distanțe lungi, astfel încât și persoanele care nu locuiesc în apropierea locurilor populate de această buruiană, și nu sunt expuse direct, pot să resimtă efectele alergiei la polenul de ambrozie. Planta ajunsă la vârsta maturității poate elibera până la câteva miliarde de grăunciori de polen, mai arată sursa citată în acest articol.

Dar iată cum stăm din punct de vedere administrativ! „Anual sunt transmise notificări tuturor UAT-urilor din județ prin care sunt solicitate următoarele informații: numărul de sesizări privind buruiana ambrozia înregistrate la nivelul UAT-ului; numărul de amplasamente cu ambrozie identificate la nivelul UAT-ului; numărul de amplasamente de pe care a fost îndepărtată buruiana ambrozia de la nivelul UAT-ului; numărul de avertismente aplicate de reprezentanții UAT, conform prevederilor art.3, alin.(1) din Legea nr.62/2018, modificată prin Legea129/2020; numărul și valoarea sancțiunilor aplicate de reprezentanții UAT, conform prevederilor art.3, alin.(2) din Legea nr.62/2018, modificată prin Legea 129/2020. Termenul de raportare pentru acest an este 30.11.2022. Din păcate numărul celor care răspund este foarte mic. Autoritățile Administrației Publice Locale a municipiului Baia Mare nu au răspuns acestor solicitări. La GNM – CJ Maramureș nu a fost înregistrată nici o sesizare pe acest subiect până în prezent. Având în vedere că UAT-urile nu răspund solicitărilor noastre nu vă putem preciza zonele cele mai afectate în prezent”, arată pentru DirectMM.ro reprezentanții Gărzii de Mediu Maramureș.
Obligațiile UAT-urilor în ceea ce privește protejarea populației împotriva ambroziei:
Potrivit normelor metodologice aprobate prin Legea 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia
Art. 3
(1)Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin consilierii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora.
Art. 7
(1)Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea, în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenurile agricole, erbicidarea, după caz.
Potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia modificata cu Legea 129/2020
Art. 1
(1)Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane.
Art. 3
(1)Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment.
(2)Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
Art. 5
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. 1, precum şi aplicarea sancţiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu. Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor prezentei legi, mai arată reprezentanții Gărzii de Mediu Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu