Share
Numărăm pagubele!: Ce prăpăd au lăsat furtunile în Maramureș în ultimele ore. Bilanțul temporar făcut de autorități

Numărăm pagubele!: Ce prăpăd au lăsat furtunile în Maramureș în ultimele ore. Bilanțul temporar făcut de autorități

Furtunile de iunie au generat pagube în Maramureș, fapt consemnat anterior. În ultimele zile, au fost afectate UAT-uri precum Sighetu Marmației, Șomcuta Mare, Bârsana, Rozavlea.

Sâmbătă, a plouat torential la Sighetu Marmației. Șuvoaiele de apa scurse de pe versanți nu au putut fi preluate de reteaua de canalizare. Apele s-au revarsat pe strada Faget, unde a inundat cinci gospodarii (curti, anexe gospodaresti, beciuri). Se intervine pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase de catre CLSU Sighetu Marmatiei, pompieri militari, echiaje de politie, SVSU Sighetu Marmatiei.

Duminică, a plouat torențial în zona municipiului Baia Mare. În unele zone, canalizarea nu a făcut față șuvoaielor de apă. Spre exemplu, pasajul CF de la Semilună s-a transformat în râu, în timp ce strada Mărgeanului a devenit un mic lac. Iar exemplele pot continua. Situații similare au fost și în Baia-Sprie.

În ultimele ore, până duminică la amiază, cantitatea cea mai mare de apă s-a înregistrat la Vadu Izei, 32,8 l/mp, iar vântul cel mai puternic s-a înregistrat la Ocna Șugatag, 61 km/h, iar în zona montană, la Stația Meteo Iezer, 47 km/h.

Revenind la bilanțul pagubelor. „Din datele centralizate pana in prezent, fenomenele meteorologice periculoase au produse ieri pagube pe raza a sapte unitati administrativ-teritoriale (Poienile Izei, Rozavlea, Sighetu Marmatiei, Leordina, Vișeu de Jos, Șieu si Barsana). Precipitatiile abundente au contribuit la formarea unor torenti si scurgeri de pe versanti, cu cresterea debitelor si nivelurilor unor vai si paraie necadastrate care s-au revarsat. Suvoaiele de apa au transportat aluviuni, pietris, nisip, material lemnos si material vegetal care au colmatat podete si retele de canalizare. Au fost inundate 4 gospodarii, 47 anexe gospodarii, respectiv afectate 37 de podete, 1,5 km de drum judetean, 37,1 km de strazi, 62 hectare de teren arabil, 73,75 hectare de pasuni si fanete. De asemenea, au fost colmatate 23 de fantani, 6 km de relele de alimentare cu apa, respectiv s-au produs eroziuni de mal pe o suprafata de 11 km. Pompierii militari au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodariile inundate. Comitetele locale pentru situatii de urgenta si serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, sprijiniti de echipaje de politie, au actionat cu personal si mijloace tehnice pentru deblocarea cailor de acces, indepartarea aluviunilor si a resturilor de materiale ramase pe drumurile publice după retragerea apelor”, a informat Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș.

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu