Share
13 martie-Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere

13 martie-Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere

Pădurea este sursa noastră de viață, e aurul verde al planetei. Prin „Declaraţia de la Paris”, adoptată cu ocazia celui de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a stabilit ca ziua de 13 martie să fie declarată Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere. În acest fel s-a dorit să fie subliniată importanța perdelelor de protecție forestieră, mai ales în contextul schimbărilor climatice.

Plantaţiile forestiere sunt create pentru protecţia apelor râurilor şi a bazinelor de apă, protecţia terenurilor agricole. Înființarea plantaţiilor forestiere este una dintre măsurile de reducere a influenței negative a secetei şi de folosire raţională a apei din sol și are un loc aparte în lupta contra eroziunii solului.

Experimental s-a stabilit că un hectar de pădure sau de fâșii forestiere, în perioada de vegetaţie activă, pompează din sol în aer a mai mult de 30 t de apă. Astfel, pe timp de secetă, datorită fâşiilor forestiere umiditatea relativă a aerului creşte cu 10%, iar capacitatea de evaporare a plantelor se reduce în medie cu 15-20%.

Plantațiile forestiere contribuie și la acumularea substanţelor organice în sol. În concluzie, înființarea fâșiilor de protecție forestiere reprezintă unul dintre mijloacele active aflate la îndemână pentru lupta împotriva schimbărilor climatice.

Cu toate acestea, defrișările excesive și distrugerea habitatelor naturale au dus la pierderea multor specii de animale și plante și la impactul negativ asupra climei și a mediului în general. Prin urmare, Ziua Internațională a Plantațiilor Forestiere încurajează oamenii să planteze arbori și să ajute la restaurarea și protejarea habitatelor naturale pentru a proteja planeta noastră.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu