Share
Gravidele și persoanele cu copii mici vor avea prioritate în magazine ori instituții publice și acces la locuri de parcare dedicate

Gravidele și persoanele cu copii mici vor avea prioritate în magazine ori instituții publice și acces la locuri de parcare dedicate

Atât femeile însărcinate, cât și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani vor avea în curând prioritate la casieriile magazinelor sau instituțiilor publice și la serviciile acestora, potrivit unei legi oficializate zilele trecute. În plus, magazinele și instituțiile publice vor trebui să amenajeze locuri de parcare destinate acestor persoane.

Legea 280/2023, ce se aplică din 22 octombrie, stabilește o serie de măsuri pentru protecția gravidelor și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani.

Potrivit noii legi, aceste persoane au prioritate atât la casieriile/ ghişeele/ casele de marcat ale unităților comerciale publice sau private ori la cele ale instituțiilor publice, cât și la serviciile oferite de acestea, cu excepția situațiilor în care există deja case de marcat ori ghișee speciale speciale pentru categoriile de persoane amintite.

În acest sens, angajații magazinelor sau instituțiilor publice trebuie să pună afișe prin care să anunțe prioritatea de care beneficiază femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii mici.

Totodată, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile instituțiilor publice și ale magazinelor, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece, trebuie amenajate spații destinate parcării vehiculelor folosite de femeile însărcinate sau de persoanele însoțite de copii – cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două. Pentru asta, instituțiile și magazinele au la dispoziție șase luni, respectiv trebuie să amenajeze aceste locuri de parcare până în data de 22 aprilie 2024.

Legea stabilește și sancțiuni pentru cei ce nu respectă noile reguli. Mai exact, pentru neacordarea de prioritate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii se vor putea aplica amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

În schimb, pentru neamenajarea de locuri de parcare destinate acestor persoane, amenzile ajung până la 10.000 de lei. Aceeași amendă – 10.000 de lei – o vor risca și șoferii care vor parca, fără a avea acest drept, pe locurile de parcare rezervate femeilor însărcinate sau persoanelor însoțite de copii mici.

Pentru încălcarea regulilor privind locurile de parcare destinate gravidelor nu vor putea fi sancționați însă angajații Ministerului Afacerilor Interne, ai unităților medicale (publice ori private) sau cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ce se află în exercitarea sarcinilor de serviciu, potrivit avocatnet.ro.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu