Share
Gest de prietenie în elita educației maramureșene

Gest de prietenie în elita educației maramureșene

Acel zece cu steluță: În Baia Mare două instituții de învățământ de prestigiu și-au dat mâna pentru bucuria elevilor și în folosul cadrelor didactice de la Șincai!

Întotdeauna în viață ne raportăm la elite, la cei care sunt vârfurile generațiilor noastre. Ei sunt cei care, teoretic, ar trebui să poarte acele bătălii ale istoriei în comunitate, pentru o viață mai bună, atât din punct de vedere social, cât și economic.

În ceea ce privește învățământul preuniversitar băimărean, este clar că acest rol este ocupat de elevii liceelor de prestigiu, iar în top se află cel mai premiat liceu din Maramureș, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”. Istoria sa centenară îl recomandă ca fiind o instituție de învățământ de prestigiu a acestei țări. Dar această instituție de prestigiu a țării se află într-un moment greu al istoriei sale. Elevi purtați pe drumuri în ceas de seară, elevi fără timp liber sau timp pentru activități de performanță extrașcolare, elevi care învață printre schele sau elevi care nu își găsesc drumul performanței din cauza unor bariere de fier.

Acestor copii li se riscă propria performanță, mai ales în contextul acestei situații generate de pandemia de COVID-19. Dar iată că îngerii apar acolo de unde, poate, nu te-ai aștepta. Elevii de gimnaziu vor putea să își desfășoare, în sfârșit cursurile, normal, datorită intervenției decisive a celor care vor să îi vadă dezvoltându-se, cognitiv și emoțional, în cel mai galonat liceu băimărean. Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, prin Centrul Universitar Nord Baia Mare, oferă un sprijin extrem de important copiilor, părinților și cadrelor didactice. „Cu toții știm faptul că la Șincai cursurile nu s-au desfășurat corespunzător, mai ales la gimnaziu, din cauza faptului că lucrările nu s-au finalizat,existand ceva probleme. Fiind membru în Consiliul de Administrație al liceului, am primit propunerea, am propus mai departe la Universitate și s-a decis, dat fiind faptul că intrăm acum în sesiune și urmează vacanța studenților, să oferim sălile elevilor de la Șincai. Vorbim undeva de până la 12 săli, pentru ca ei să își desfășoare cursurile dimineață. Va fi un plus atât pentru elevi cât și pentru părinți și pentru cadrele didactice. Desigur că decizia este una provizorie, pe timp de cinci săptămâni. Avem semnale din partea direcțiunii că până atunci s-ar putea soluționa problema și totul va fi bine”, arată pentru DirectMM.ro Petrică Pop Sitar, prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca (foto, alături).

Mutarea va salva extrem de mult din tot ceea ce înseamnă angrenajul educațional șincaist. „Colegii noștri din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, ne-au oferit un sprijin foarte important pentru a soluționa problema desfășurării cursurilor. Elevii claselor 5-7 plus 9, patru clase, se vor muta temporar în spațiile facultății de pe strada Crișan. La Șincai vor rămâne clasele 8, 9 (două clase), 10, 11, 12. Din păcate, încă clasele a 11-a vor rămâne pe după-amiaza. Ne vor caza momentan pentru cinci săptămâni. Speranța noastra este că se vor face plățile către firma care face lucrările și că totul va reintra în normal în cel mai scurt timp. Deja se încasează taxe și impozite, așadar sperăm că vor fi fonduri, pentru că, pentru noi, este un coșmar logistic momentan, dar facem ca totul să fie bine, atât cât putem. Mulțumim Universității pentru sprijin. Dorința noastră este să soluționăm toate problemele și să intrăm în normal cu totul. Acum am primit un ajutor foarte important din partea lor”, arată pentru DirectMM.ro Leonard Mardar, directorul Colegiului Național „Gheoghe Șincai” din Baia Mare (foto, alături).

Și părinții sunt recunoscători de soluția, fie ea și temporară, găsită. „Am rămas plăcut surprinsă de empatia domnului Pop Petrică, de energia și dorința lui de a se implica în a rezolva o problema ce nu îl viza în mod direct. De asemenea, domnul director Mardar, meritoriu de toată lauda. E implicat cu totul în soluționarea problemei cu o dăruire nemaiîntâlnită. Suntem deplin recunoscători față de acest gest de prietenie între instituții. Din păcate, însă, aceasta nu este rezolvare decât parțială. Pentru ca profesorii și elevii sa aibă condițiile optime, administrația locală, ca personaj principal în această problema, trebuie să se responsabilizeze, să își asume rolul de administrator diligent al resurselor publice pentru că, altfel, nu-i așa, vorbim de o gestiune frauduloasă, defectuoasă sau, pur și simplu, proastă!?!”, arată mama unui elev pentru DirectMM.ro.

În acest moment vorbim despre colaborarea extraordinară manifestată între două instituții prestigioase din reședința județului Maramureș pentru binele viitorului acestei nații, care sunt, fără îndoială, elevii de astăzi. „Șincai” și „Nord” și-au dat mâna într-un mod impresionant pentru binele educației maramureșene, într-un context nefavorabil și cauzat de diverși factori care au pus pe elevi într-un plan secund. Este îmbucurător faptul că mai există oameni care încă mai cred în puterea educației și care ar lupta în acest mediu, pentru viitorul țării.

DirectMM.ro

Citește și

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare acum funcționează la 20% din capacitate! 35 clase fac cursuri în doar 15 săli! Care ar fi marea cauză? (FOTO)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu