O femeie a murit în urma unui incendiu izbucnit la o casă din Mireșu Mare - 37 minute în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 10 decembrie - 52 minute în urmă
Penitenciarul Baia Mare are un nou director adjunct - 3 ore în urmă
Performanță: Elevul sighetean Raul Alexandru Covrig, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Thailanda - 3 ore în urmă
Peste 100 de bătrâni singuri și familii numeroase din Maramureșul Voievodal au primit daruri în cadrul campaniei filantropice „La căsuța unde-i neaua până-n tindă” - 3 ore în urmă
Despre lemn și sculptură cu Mihai Bledea din Vadu Izei - 5 ore în urmă
Încrederea în sine și combaterea bullying-ului: Conferință educațională la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Concert de colinde susținut de Năstăcuța Iuga în Parohia „Înălțarea Domnului” din Baia Mare - 6 ore în urmă
Tot mai puțini cumpărători la Târgurile de Crăciun - 6 ore în urmă
Vâltoarea, „mașina de spălat” din mijlocul naturii - 6 ore în urmă
Fenomen deosebit cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, „Gloria” se arată montaniarzilor din Rodnei!
Fenomen deosebit cu apariție spectaculoasă în aria județului Maramureș: Pe vreme cu adevărat frumoasă, „Gloria” se arată montaniarzilor din Rodnei!
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact pe crestele Munților Rodnei. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de către ing. Geo Moldovan și publicate de Administrația Parcului Național Munții Rodnei.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei în cauză.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.
Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.
Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.
În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. Acum, în 9 noiembrie 2022, în Munții Rodnei, imaginile aparținând inginerului Geo Moldovan. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!
C.Ț.
Citește și