Minaur, calificare în Final Four-ul Cupei României după aruncări de la 7m - 3 ore în urmă
Marginalii la volumul Marian Ilea: «Vremuri îmbârligate». Antologie de proză (II) - 5 ore în urmă
Doi salvamontiști maramureșeni reprezintă România la un forum internațional - 5 ore în urmă
Un proiect aparte al Asociației pentru Autism ”Magia Unicornilor” - 6 ore în urmă
Locuri de muncă disponibile pe listele AJOFM Maramureș - 9 ore în urmă
Rusia acceptă armistițiul…… dar atacă Kievul - 9 ore în urmă
Ștefan Gherghel din cadrul C.S.S. Baia Sprie, dublu campion național școlar - 9 ore în urmă
Ariana Arieșan și-a lansat prima piesă: „Muzica este parte din mine, din viața mea, pe scenă mă simt ca acasă” - 10 ore în urmă
Ministrul Educației va vizita mâine Școala Profesională Fărcașa - 10 ore în urmă
Un elev de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Baia Mare s-a calificat cu nota 10 la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă - 10 ore în urmă
Exclusiv DirectMM: Frumusețe Fantastică!: Inedit în aria județului Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie! (FOTO)
Exclusiv DirectMM. Frumusețe Fantastică! Inedit în Maramureș, mai exact Munții Țibleșului! Fenomenul Gloria, surprins într-o fotografie superbă!
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene a putut fi observat zilele acestea în județul Maramureș, mai exact în Munții Țibleșului. Este vorba despre fenomenul Gloria, surprins de rangerul Viorel Coroian, în acest weekend.
Efectul Gloria, un fenomen foarte rar și poartă numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, arată specialiștii în domeniu. În fapt, Gloria apare numai în anumite condiții meteorologice, mai arată specialiștii în domeniu.
Este un fenomen optic mai complex, creat de refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele unui observator uman, îi proiectează umbra pe un nor/ceață, situat mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat, mai arată specialiștii în domeniu.
Fenomenul este unul care este rar dar cu toate acestea el mai este surprins din când în când de fotografi dedicați.
În 5 decembrie 2019 Fenomenul Gloria a fost vizibil dintr-un elicopter care aparține SMURD și care se afla în misiune deasupra Munților Maramureșului. Fotografia a fost realizată de Sebastian Trancă. În 22 noiembrie 2020 Sorin Toth, iubitor al muntelui, a susprins același fenomen deasupra Crestei Cocoșului, în timpul unei excursii realizate imediat după prima ninsoare mai consistentă căzută în aria naturală maramureșeană. Acum, tot la început de iarnă, dar în 2021, Fenomenul Gloria a fost surprins de neobositul ranger din Țara Lăpușului, Viorel Coroian. Iată deci că natura surprinzătoare este întotdeauna!
C.Ț.
Foto – Viorel Coroian
Citește și