Share
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vă invită la o „Călătorie în universul Ceasului”

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș vă invită la o „Călătorie în universul Ceasului”

Frecvent auzim „N-am timp!”, „Timpul zboară.” sau se spune că „timpul le rezolva pe toate”, în acest context, timpul se măsoară cu ajutorul unui ceas, care ne permite să conștientizăm durata evenimentelor, ordinea în care ele se produc, fiind un concept fără de care nu ne putem realiza, în mod normal, activitățile zilnice.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş se numără printre puţinele instituţii de importanţă regională din România, care tezaurizează şi valorifică prin expunere o colecţie de orologerie, cu aproximativ 300 de piese.

Forma, diversitatea, ingeniozitatea tehnică şi artistică oferă colecţiei de orologerie complexitatea specifică unui patrimoniu de excepţie, cu mare căutare la publicul vizitator. Istoria deosebit de interesantă, de la cadranele solare la ceasurile mecanice, din antichitate până astăzi, ne dezvăluie apariţia şi evoluţia în timp, a unui nou meşteşug, ceasornicăria.

Ceasornicul, noutate tehnică, utilă şi spectaculoasă în egală măsură, a cucerit treptat lumea întreagă devenind indispensabil în universul celor două elemente: Timp şi Destin.

Colecţia cuprinde piese aparţinând perioadei de timp cuprinsă între secolele XVIII-XX, cu mecanisme fabricate în diferite ateliere europene, respectiv din Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Italia, România dar şi din Japonia, America de Sud, Statele Unite ale Americii sau Canada. Predomină pendulele de perete, cu gong şi greutăţi, cu tragere la 8, 10 sau chiar 100 de zile, din secolele XIX şi XX (prima jumătate), a căror mecanisme sunt adăpostite în impresionante cutii (tip mobilă), de construcţie manuală, cu frumoase elemente decorative.

Însoţitori fideli ai omului au fost, de la inventarea lor în secolul XVI, ceasurile de buzunar (de brâu). Mecanisme delicate, cele mai multe funcţionând pe baza principiului Anker, erau montate în carcase deseori înnobilate de metale preţioase, cadrane emailate, instalaţii sonore iar capacele de protecţie erau inscripţionate şi frumos ornamentate cu diferite scene inspirate din viaţa de zi cu zi.

Atmosfera de epocă din acest spaţiu în care parcă „timpul stă în loc” este în mod fericit completată cu piese de mobilier, obiecte decorative şi singurul velociped din patrimoniul nostru care, de altfel, este un mijloc de deplasare folosit de meşterii ceasornicari acum mai bine de 100 de ani.

Acest mic muzeu al ceasului, singurul de acest fel din partea nord-vestică a României este adăpostit de complexul arhitectural din arealul fostei Monetării a oraşului Baia Mare, astăzi monument istoric (secolul XVIII) cu o destinaţie firească, aceea de a păstra în timp şi a pune în valoare patrimoniul cultural naţional din care fac parte şi ceasornicele de epocă.

Pe lângă această expoziție, vizitatorii mai pot vedea, în cadrul expoziției permanente a muzeului, alte nouă expoziții tematice:

  • Necropola tumulară de la Lăpuş. Istoricul cercetărilor arheologice
  • Cetatea de piatră – Cetatea Chioarului
  • Baia Mare-Piața Cetății. Vestigii arheologice
  • Rivulus Dominarum. Vestigii arheologice din Baia Mare – Centrul Istoric
  • „Suba Zoltán – omul din spatele aparatului de fotografiat”
  • Baia Mare – oraș liber regal
  • Maramureșul și Marea Unire (1918)
  • „Tot înainte!” Elev în România comunistă
  • Minerit și civilizație în Maramureș

Biletul de acces, în valoare de 6 lei penru adulți și 3 lei pentru copii, preșcolari, școlari, studenți, pensionari, se procură de la casa de bilete. Accesul persoanelor cu dizabilități este gratuit. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10.00 și 16.30 (ultima intrare)


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu