Cum a devenit iepurașul un simbol al Paștelui? - 27 minute în urmă
Tradiții de Paște în Maramureș - 57 minute în urmă
Auto Show Maramureș, la a cincea ediție - 2 ore în urmă
Aur pentru gimnastica românească la Cupa Mondială de la Doha - 2 ore în urmă
Piano Bar, cu Bussu și Joe - 2 ore în urmă
Un vizionar celebrat de Ziua bibliotecarului - 3 ore în urmă
Șapte discipline opționale noi incluse în oferta de studiu din școli - 4 ore în urmă
Și deodată s-a pornit de la toate moaștele o voce ca de tunet: „Adevărat a înviat!” - 12 ore în urmă
Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Baia Mare au explorat tainele olăritului - 14 ore în urmă
PS Părinte Iustin: „Lumina din Noaptea Învierii se revarsă, mângâietor și vindecător, peste sufletul, inima, mintea și conștiința noastră, ca un dar venit de Sus să lumineze întunericul acestei lumi” - 15 ore în urmă
Criminalistul comisar șef Paul Chende și stomatologul Ionuț Dunca, premiați în prima gală organizată de Asociația Criminaliștilor din România
Asociația Criminaliștilor din România a premiat la data de 12 decembrie cei mai buni criminaliști ai României în cadrul primei Gale organizate de către asociație, care a avut loc la Complexul Ramatuelle Concept de lângă Ploiești.
În cadrul acestui eveniment, comisar șef Paul Chende, șeful Serviciului Criminalistic I.P.J. Maramureș, și medicul stomatolog Ionuț Dunca, au fost premiați la secțiunea “Cea mai bună publicație” pentru monografia intitulată „Interpretarea criminalistică a urmelor de mușcătură”.
Cu ocazia înmânării premiului, șeful Serviciului Criminalistic a precizat “Scopul lucrării a fost acela de a aduna cunoștințe din 3 domenii ale Științei: Criminalistica, Medicina Legală și Stomatologie, și de a oferi specialistului implicat interpretarea acestor urme, o abordare unitară și sperăm, cât mai exactă a lor, sub forma unui manual care să cuprindă toate etapele, de la recunoașterea urmelor ca fiind de mușcătură, până la întocmirea raportului criminalistic, trecând prin toate celelalte etape obligatorii: fixarea, ridicarea urmelor, crearea modelelor de comparație, tehnicile utilizate în examenul comparativ etc.
În activitatea profesională, frecvența cazurilor în care ne confruntăm cu urme de mușcături este foarte redusă. De obicei, un criminalist poate să numere pe degetele de la o mână situațiile în care a întâlnit în întreaga sa carieră astfel de urme atipice, dar având în vedere faptul că acest gen de urme ( mai ales dacă sunt create pe corpul uman) este asociat în multe cazuri infracțiunilor violente, cu conotații sexuale, instinctuale, provocarea este mare și implică necesitatea interpretării corecte, științifice a urmelor de mușcătură, în vederea identificării autorilor și tragerii lor la răspundere penală.
Maniera de scriere este nepretențioasă, dar fără a face rabat de la rigoarea științifică, pentru a oferi cititorului, atât cunoștințele esențiale în acest domeniu, cât și o experiență plăcută în lecturarea acestei cărți. Practic, am încercat să facem plăcută nu doar destinația, ci și drumul.
Dacă rezultatul va fi o înțelegere mai bună a acestui domeniu insolit, atunci eforturile noastre nu au fost în zadar.”
Comisar șef Paul Chende este șeful Serviciului Criminalistic Maramureș și președinte al secției cercetare, inovare, dezvoltare din cadrul Asociația Criminaliștilor din România.
„Pe această cale îi mulțumim pentru rezultatele obținute și pentru că este un coleg deosebit de la care avem de învățat multe lucruri interesante”, transmite IPJ Maramureș.