Share
Biserica din mijlocul localității Bogdan Vodă

Biserica din mijlocul localității Bogdan Vodă

Bogdan Vodă este un sat din inima Maramureșului. Numele original al localității era Cuhea, dar a fost schimbat în anul 1970, pentru a-l comemora pe domnitorul Bogdan. Acesta era conducătorul cnezatului înconjurător din Cuhea, care a trecut munții Carpați, la jumatatea secolului al XIV-lea, devenind fondatorul statului medieval, Moldova.
Săpăturile arheologice din localitate au scos la iveală o succesiune de biserici, construite pe același loc.
Între anii 1330-1340, boierii din dinastia Bogdăneștilor au construit o alta biserică din piatră, care a fost distrusă în secolul al XVI-lea. Sătenii au construit o altă biserică, care și aceea a fost distrusă de tătari, în 1717.Un an mai târziu, locuitorii au ridicat un nou lăcaș de cult.

Biserica din lemn, construită în anul 1718 are hramul „Sfântul Nicolae”. Este o construcție bine proporționată. Are doar 18 metri lungime.Corpul central al bisericii este dreptunghiular. Altarul este despărțit de naos prin catapeasma, bogat sculptată și împodobită cu icoane. Acoperisul are două rânduri de streșini.
Așezământul este construit pe o fundație joasă, folosindu-se blocuri pătrate din piatră.
Pereții interiori au fost pictați în anul 1754. Sunt două tipuri de picturi, una veche, în miniatură, iar pentru realizarea celeilalte, s-a folosit stilul baroc.

Biserica din lemn „Sfântul Nicolae” adăpostește obiecte vechi, foarte valoroase:
– un candelabru din lemn sculptat, datat din secolul al XVIII-lea
– un jilț arhieresc din același secol
– o colecție de cărți rare, aduse din Moldova și Țara Românească, din secolele al XVIII- lea și al XIX-lea.

Lăcrimioara ZOTA


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu