Share
Arbori căzuți și aruncați peste cabluri: Maramureșul, afectat serios de vijelii; 29 localități maramureșene, cu probleme, la alimentarea cu energie

Arbori căzuți și aruncați peste cabluri: Maramureșul, afectat serios de vijelii; 29 localități maramureșene, cu probleme, la alimentarea cu energie

Arbori căzuți și aruncați peste cabluri: Maramureșul, afectat serios de vijelii; 29 localități maramureșene, cu probleme, la alimentarea cu energie

Imagini apocaliptice, marți, 26 iulie, în Maramureș! Arbori căzuți în urma furtuni sau aruncați cu ușurință peste cablurile care alimentează localitățile cu energie electrică. Cam acestea ar fi efectele!…

Primele semnale

La ora 17.00 a intrat în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică. Codul galben anunța furtuni, dar pentru a menționa aria de acțiune a acestor manifestări, s-au emis coduri portocaliu nowcasting, adică de fenomene imediate, care s-au transmis și prin RO-Alert. Prima, cu puțin timp înainte de ora 17.00, a vizat Baia Mare și localități din nord-vestul și nord-estul localități. Furtuna s-a deplasat de la V la E, răvășind zona nordică a municipiului și lovind cu forță cartierele Ferneziu și mai ales Firiza. O femeie s-a electrocutat în Ferneziu, după ce s-a prăbușit, odată cu cablurile,și o salcie. Dar în Firiza arborii căzuți au trebuit ridicați de pe carosabil de pompieri. Două echipaje ale Detașamentului Baia Mare au intervenit. Un brad a ajuns chiar pe liniile de curent.

Șirul atenționărilor

La ora 17.30, s-a emis un alt cod portocaliu nowcasting pentru mai multe localități din mai multe colțuri ale Maramureșului, în nordul Maramureșului, pe aliniamentul Sighetu Marmației – Valea Izei, dar și în sud-vestul și centrul județului, la sud de municipiul Baia Mare. Întrucât manifestările se dovedeau a fi foarte serioase, ANM a emis un cod portocaliu in corpore pentru întreg județul, valabil de la ora 18.00 la 19.30. Frontul atmosferic s-a deplasat dinspre sud-vest către nord-est cu multă repeziciune și provocând probleme în tot județul. La Vișeu au intervenit pompierii pentru a ridica arborii de pe carosabil. La Drăghia, sat aparținător de orașul Târgu Lăpuș, o gospodărie a fost trăznită. La Poienile de sub Munte, un acoperiș a fost luat de rafalele de vânt. Pe DN1C, la Cicârlău, alt copac doborât de vânt. Dar cele mai multe probleme s-au dovedit a fi la alimentarea cu energie electrică.

„Avem o situație centralizată a localităților cu probleme la alimentarea cu energie electrică, dupa vijelie (rafale puternice de vânt și precipitații (ploaie și grindină de mici dimensiuni). Au fost afectate/avariate 207 puncte de transformare, respectiv 15 linii de alimentare cu energie electrică. 29 de localități au avut probleme la alimentarea cu energie electrică din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Aproximativ 11.800 de consumatori afectați. În teren acționează 10 echipe de intervenție care remediază treptat defecțiunile din rețele”, arată Dan Bucă, purtătorul de cuvânt al CJSU Maramureș, în seara de 25 iulie 2023. Din cele 29 localități, majoritatea în Maramureșul Istoric.

Mai multe fronturi atmosferice au traversat Maramureșul pe timpul nopții. Cantitățile de apă înregistrate s-au dovedit a fi mici per total, mari în intervale scurte de timp. „Echipajele Electrica lucrează și acum. În prezent mai sunt 15 localități afectate parțial (linii și cabluri rupte de copacii prăbușiți”, mai arată Dan Bucă, în dimineața de 26 iulie 2023.

Atenționarea actualizată

Cele mai puternice furtuni din cei mai recenți ani s-au dovedit a fi tot cea din 17 septembrie 2017 și 28 mai 2019. Atunci vântul a atins la rafală 104 km/h, respectiv 97 km/h. La Firiza, în 25 iulie 2023, s-au înregistrat 85-90 km/h, arată informațiile obținute de DirectMM.ro, puțin sub maximul zilei, de aproape 100 km/h de la Oradea. Dar iată că urmează o nouă zi cu fenomene severe! Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de cod galben și portocaliu pentru aproape toată țara. Pentru jumătatea nord-vestică s-a emis cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil pentru intervalul orar 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp). Ne-am putea aștepta din nou la coduri portocalii nowcasting de fenomene meteorologice imediate periculoase de-a lungul zilei, transmise și prin RO-Alert. Vom reveni cu amănunte!

Bilanțul amiezii

CJSU Maramureș a publicat astăzi noua statistică a situației de azi-noapte. Furtunile nocturne au reușit să afecteze 16 localități, care au rămas fără curent electric.

Cea mai recentă raportare a pagubelor (26.07.2023, ora 10:00) arată că în total au fost afectate 10 linii de electricitate, dintre care 8 parțial și 2 integral, după cum urmează: LEA 20 kV Ferneziu-Blidari, LEA 20 kV Ferneziu-Izvoare, LEA 20 kV Nistru-Băița, LEA 20 Kv Nistru PA9-Aeroport, LEA 20 kV Șomcuta-Românești, LEA 20 kV Vișeu-Rozavlea, LEA 20 kV Lăpuș-Baba, LEA 20 kV Lăpuș-Lăpușu Românesc, LEA 20 kV Lăpuș-Filatura, LEA 20 kV Tg. Lăpuș-Tocila 1, LEA 110 KV. În total au fost afectați 3538 de consumatori, care au suferit avarii la rețeaua de electricitate, după cum urmează: conductor rupt pe racord; linie electrică aeriană ruptă; copac de racord rupt, izolatori sparți. Menționăm faptul că unele avarii au fost remediate deja și de asemenea, echipele de intervenție lucrează pentru remedierea problemelor unde mai este este cazul, mai arată CJSU Maramureș.

C.Ț.

Foto – Cosmin F. / Meteoplus

 


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu