Share
Tudor Marta: „Vom privi handbalul cu alți ochi, vom reuși să umplem mai multe săli, ne vom bucura de spectacol”

Tudor Marta: „Vom privi handbalul cu alți ochi, vom reuși să umplem mai multe săli, ne vom bucura de spectacol”

Efectele pandemiei asupra sportului sunt multiple și complexe. Am încercat să află în acest sens părerea unui om de sport care are o viziune de ansamblu asupra fenomenului, atât din interior, cât și din exterior. Tudor Marta este fondatorul agenției MTS Sport Agency și reprezintă ca agent interesele mai multor handbaliști și handbaliste din România. Din această postură cunoaște foarte bine implicațiile acestei pandemii asupra sportivilor.

Am stat de vorbă cu acesta, puțin înainte de ședința Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal din 4 mai, cea în urma căreia urmează a se lua decizii importante pentru handbalul românesc.

DirectMM: Care este părerea ta despre efectele pandemiei asupra prezentului și chiar a viitorului handbalului românesc?

Tudor Marta: Suntem într-un moment delicat din toate punctele de vedere. Handbalul românesc e în fața unei decizii care are va avea efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu. Consider că trebuie luat în calcul fiecare aspect ce poate influența palierul de dezvoltare al handbalului. Și aici mă refer la capitolul performanță sportivă și, în aceeași măsură, la partea financiara. Sunt două extreme în fața cărora se află sportivii: să intre în formă sportivă într-un timp foarte scurt sau să riște să rămână fără competiție oficială cel puțin 6 luni. Acesta ar fi un prim lucru de luat în seamă. Apoi se poate discuta despre problema financiară, una care i-a afectat și pe sportivi și care este imperios necesar să se încheie odată cu încetarea stării de urgență. Totodată, cluburile vor fi , probabil, afectate ținând cont că sunt în mare parte susținute din bani publici. Dar se mai discută și despre fundraising, despre faptul că s-au obținut sume, mai mult sau mai puțin importante, din parteneriate cu mediul privat. Aceste parteneriate sunt încheiate fie pentru anul competițional, fie pentru cel calendaristic, ori în situația de față promovarea acestor parteneri în cea mai importantă perioadă a campionatului s-ar putea să nu mai existe. Și, bineînțeles, sunt de părere că, oricare ar fi deznodamântul ședinței de Consiliu de Administrație din 4 mai, trebuie testați periodic toți sportivii, pentru că sunt într-una din categoriile de risc. Și zic asta gândindu-mă la întâlnirea cu publicul spectator, cu fanii. Cu siguranță vor fi multumiți, dar și nemultumiți. Echipe ce vor fi avantajate sau dezavantajate de decizia celor din conducerea Federației Române de Handbal. Să sperăm că decizia va fi cea mai bună pentru handbalul din România.

DirectMM: Făcând abstracție de faptul că unele echipe ar putea fi avantajate, se pare totuși că oricum privim, sunt doar implicații și efecte negative. Crezi că ne paște un faliment al handbalului?

Tudor Marta: Nicidecum nu putem vorbi de un faliment! Cred că vom vedea cluburi care vor folosi fondurile economisite în această perioadă pentru următorul sezon, dar și echipe care vor pierde banii destinați celor 2 luni de inactivitate. Aici mă refer la banii publici. În privința fondurilor din privat, cred că se vor găsi căi de a duce la bun sfârșit parteneriatele.

DirectMM: Da, doar că sunt voci care susțin că la nivel european sunt deja dificultăți din cauza parteneriatelor și a contractelor de publicitate neonorate. EHF e pe cale să piardă 500 milioane de euro din această cauză.

Tudor Marta: Cred că o să se găsească soluții pentru a onora contractele, competițiile EHF-ului se vor disputa. E adevărat, cu un număr mai mic de meciuri. Dar se vor disputa. Și apoi vor interveni echipele din departamentele de marketing care vor reuși să găsească unele soluții pe care să le agreeze sponsorii. Se vor purta negocieri. Eu o văd ca o sumă înaintată ca factor de risc, nu neaparat o consecință a celor întâmplate.

DirectMM: Se zice că tot răul e spre bine. Ce poate aduce pozitiv pentru handbalul românesc această perioadă? Cum facem, conducători, sportivi, suporteri să scoatem și ceva bun din toată criza asta?

Tudor Marta: Vom privi handbalul cu alți ochi, ca și toate celelalte. Probabil că vom reuși să umplem mai multe săli din România, când acest lucru va fi permis, și ne vom bucura de spectacol, apreciind ceea ce este în teren, dar și în afara lui. În rest, pe termen scurt, așa cum ziceam, unele cluburi pot profita, făcând o economie ce poate fi de mare folos pentru sezonul viitor.

DirectMM: Există două curente de opinie antagoniste în rândul handbaliștilor referitor la oportunitatea continuării sau nu a campionatului, indiferent de forma în care se va face. Crezi că există o cale de mijloc?

Tudor Marta: Nu văd o cale de mijloc! Nici ipotezele lansate de FRH nu par a arăta nicidecum de mijloc. S-au investit bani, a fost un sezon strâns până acum, o arată și clasamentele. Sunt titluri în joc, locurile de cupe europene, nici retrogradarea nu ar fi corectă. Apoi intervin echipele de liga secundă. Unele au avut obiectiv declarat promovarea, care dacă nu se materializează s-ar putea chiar desființa. E o situație complexă din punct de vedere al performațelor sportive.

DirectMM: Cum interpretezi atitudinea echipelor implicate în competițiile europene, care pe de o parte susțin încheierea acum a campionatului național, dar sunt nemulțumite de excluderea lor din cupe?

Tudor Marta: Pe plan național echipele care sunt în obiectiv sau chiar mai bine, e normal să susțină încheierea campionatului, pe când cele ce nu sunt în obiectiv la acest moment, sunt îndreptățite să fie nemulțumite. Fiecare își urmărește interesul propriu. În schimb, pe plan european aveau posibilitatea de a face performanțe notabile, probabil unice. La masculin venea în România cea mai bogată echipă, iar la feminin ambele echipe simțeau că pot mai mult.

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu